Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Bidrar till att krossa en människa då..."

Therese Johaug
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Foto: Trond Tandberg / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Therese Johaug testade positivt för doping - och fick sedan utstå mycket hårda ord i såväl tidningar och tv som på sociala medier.

Nu ber Johaugs vän Astrid Uhrenholdt Jacobsen folk att tänka efter innan de skriver vad de tycker.

– När man ger sig in i smutskastningen bidrar man till att krossa en människa, säger hon till Dagbladet.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

När det i oktober offentliggjordes att Therese Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol så fick det enorm uppmärksamhet.

I tidningar skrevs det spaltmeter och det ägnades hela tv-program åt att diskutera Johaugs positiva dopingprov. Och det diskuterades flitigt på sociala medier.

Kritik mot tonen på sociala medier

Och precis som det diskuterades gällande Martin Johnsrud Sundby i SVT:s "Vinterstudion" på lördagen, så var tonläget ofta hätskt gentemot Johaug.

Johaugs vän och landslagskamrat Astrid Uhrenholdt Jacobsen menar att det har blivit alldeles för hårda ord mot Johaug.

– I dagens samhälle blir väldigt mycket negativitet som riktas mot enskilda personer. Det gäller inte bara oss, men det är lätt att slänga ur sig icke genomtänkte meningar och skit i sociala medier. Man får inte glömma att vi också är människor. Här har många något att tänka på, för även om man har gjort fel så förtjänar man inte att få skit från alla håll. Det är egentligen ingen människa som orkar med det, säger hon till Dagbladet.

"Begränsat vad en människa orkar med"

På sociala medier har det kommit kritik från såväl allmänheten som rivaler till Johaug. Bland annat så har Justyna Kowalczyk och Aino-Kaisa Saarinen varit tydliga i vad de tycker i fallet Johaug.

Uhrenholdt Jacobsen uppmanar nu alla att tänka sig för både en och två gånger innan man uttalar sig.

– När man ger sig in i smutskastningen bidrar man till att krossa en människa. Många borde tänka sig för, för det är begränsat vad en människa orkar med. Man tål inte mer bara för att man är en offentlig person.

Uhrenholdt Jacobsen säger att det påverkar Johaug.

– Man märker det, något annat vore en lögn. Hon hanterar det bra, men det är en enorm belastning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.