Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet om SM får kritik: "Förstår inte"

Charlotte Kalla och de andra åkarna får köra i stakfria zoner
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Här Charlotte Kalla under förra årets SM
Foto: Carl Sandin

Bara knappa två dygn före de inledande distanserna på skid-SM kom det överraskande beskedet: Onsdagens lopp avgörs med stakfria zoner för Charlotte Kalla och resten av åkarna.

Men beslutet får nu skarp kritik.

– Nu slogs fötterna undan på oss. Att det tas ett sådant här beslut två dagar innan tävling kan man inte acceptera, säger Håkan Holmberg, långloppsansvarig i IFK Mora till langd.se

Bakgrunden till försöken med stakfria zoner är Internationella skidförbundets försök att rädda den klassiska stilen med diagonalåkning.

Utvecklingen de senaste åren har annars snabbt gått mot att många åkare valt att staka sig igenom hela lopp utan fästvalla.

Under säsongen har stakfria zoner testats runtom i Europa - men då närmast uteslutande på ungdoms- och juniornivå.

Men nu kommer alltså beskedet att zonerna ska tillämpas på skid-SM i Söderhamn. Mer exakt under onsdagens 10 kilometer damer och 15 kilometer herrar där hela svenska landslagseliten deltar.

Det är skidsajten langd.se som berättar om beslutet.

–  Eftersom vi fått ändra banan på grund av snöläget så måste vi införa zoner. Banan blir för lätt annars. Hade vi kunnat använda ordinarie bana hade vi inte tänkt ha teknikzoner, säger tävlingsledaren Åke Ekblom till langd.se.

"Jag förstår inte det"

Och Ekblom räknar med kritik:

– Ja, det räknar vi med.

Beslutet togs alltså så sent som på måndag eftermiddag, knappa två dygn före loppen ska avgöras.

Och den sena tidpunkten för beslutet upprör redan berörda inom skid-Sverige.

– Våra långloppsåkare har länge haft SM i sin plan eftersom det passade bra i planeringen efter Marcialonga. Nu slogs fötterna undan för oss. Jag förstår inte att man kan ta ett sådant här beslut så sent när åkare och vallare är på väg till SM, säger Håkan Holmberg, långloppsansvarig i IFK Mora.


LÄS ÄVEN: Här är allt du behöver veta om skid-VM i Lahtis 2017

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.