Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet om Svahn – efter tränarens ord

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Linn Svahn är fast besluten om att ta sig tillbaka till OS, men den personlige tränaren Ola Rawald säger att det är ”väldigt långt borta”

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson vägrar gissa. 

– Det är för svårt att göra en vettig prognos, säger han. 

Det var i vintras som olyckan var framme för Linn Svahn, 21. Under en världscupstävling i Ulricehamn föll Svahn efter en krock med norskan Magni Smedås. 

Sedan dess har sprintstjärnan försökt återhämta sig men i veckan stod det klart att hon tvingas till en operation för att bli kvitt med axelproblemen. I onsdags förra veckan genomgick Linn Svahn axeloperationen och ett dygn senare meddelade 21-åringen att allt har gått bra. 

– Det blev en rejäl operation vilket gör att jag är både trött och sliten. Här och nu behöver jag vila, men jag är fast besluten om att jag ska kriga mig tillbaka och samtidigt förberedd på att det kan komma att ta tid, säger hon. 

Tränaren: ”OS är väldigt långt borta”

Landslagets medicinskt ansvarige Per ”Pliggen” Andersson berättar nu på torsdagen att nästa steg i Svahns återhämtning är en utvärdering nästa vecka. 

– Sen får vi ta det därifrån. Nu första tiden handlar det bara om att läka såret efter operationen. 

Svahns personlige tränare Ola Rawald sa tidigare i veckan till TT att chansen att Svahn tävlar i vinterns OS är väldigt liten.

– Det är väldigt långt borta att tro hon ska kunna komma tillbaka och gör hon det är det helt fantastiskt, men med största säkerhet blir det väldigt svårt för henne att kunna ta sig till OS. Men vi ska inte måla fan på väggen innan det är helt klart. När hon kan börja träna igen är inte utebliven höghöjdsträning det stora problemet. Hon måste komma tillbaka till vettig träning och det är kort tid kvar till OS. 

Nya beskedet om Svahn

Per ”Pliggen” Andersson vill inte gissa hur Svahns återhämtning kommer att bli. 

– Jag väljer att inte spekulera i framtida tävlingar. Det är för svårt att göra en vettig prognos. Min roll nu är att se till att Linn får optimala förutsättningar för att rehabilitera sig så bra som möjligt. Sen när det är läge får vi se när hon ska kan träna och sen tävla. 

Så du utesluter inte OS? 

– Jag utesluter ingenting, utan nu gäller det att vara väldigt noga i rehabarbetet, sen får vi se hur det utvecklar sig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.