Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Norge får klartecken att fortsätta

Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby, båda inblandade i kontroverser under året.
Foto: Nils Jakobsson
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Norska skidförbundet har delat ut astmamediciner till friska åkare.

Och nu har en internationell granskningskommission gett Norge välsignelse att fortsätta med den kontroversiella metoden, rapporterar Dagbladet.

I början av sommaren stängdes den norska skidsuveränen Martin Johnsrud Sundby av för doping på grund av felaktig användning av astmamedicin. Sedan dess har det avslöjats att det norska skidlandslaget systematiskt har erbjudit norska skidåkare astmamedicin, även i fall då utövarna saknar astmadiagnos.

Och tidigare i november avslöjade tv-kanalen NRK att norska juniorer fick astmamedicin genom nebulisator under junior-VM i Rumänien i februari.

Den franska längdåkaren Maurice Manificat har kallat metoder för "vansinne". Även den polska skidstjärnan Justyna Kowalczyk har varit djupt kritisk till norrmännens användande av astmamedicin.

"Hittade inte ett enda fel"

Men nu har Norge fått välsignelse att fortsätta med astmamedicineringen. Det norska skidförbundet tillsatte en granskningskommission som skulle se över användningen av astmamediciner i längdlandslaget. I kommissionen ingår bland andra den svenske professorn Kjell Larsson.

Och kommissionen har inte hittat några oegentligheter med hur norska skidförbundet använder sig av astmamediciner, rapporterar Dagbladet.

"Den internationella expertgruppen som håller på att gå igenom den norska medicineringen i längdskidåkningen har inte hittat ett enda allvarligt fackligt fel med hur de norska landslagsläkarna arbetat med åkarnas luftvägsproblem", skriver tidningen.

Fått kritik av Sverige

Kommissionen har än så länge inte rekommenderat norska skidförbundet att ändra en enda rutin. Det betyder att astmamedicineringen kommer att fortsätta som vanligt, slår Dagbladet fast.

Den svenske landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson har tidigare uttryckt sig kritiskt om den norska praxisen.

– Vi tycker inte det hör hemma hos elitidrottare. Det är en metod som vi anser man ska använda för akut behandling av luftvägsproblem, har Andersson sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.