De finländska landslagsåkarna fick stor uppmärksamhet när de tränade i gasmasker under ett läger i Val Senales. Nu har de fått tillåtelse att tävla med maskerna. Foto: Trond TandbergDe finländska landslagsåkarna fick stor uppmärksamhet när de tränade i gasmasker under ett läger i Val Senales. Nu har de fått tillåtelse att tävla med maskerna. Foto: Trond Tandberg
De finländska landslagsåkarna fick stor uppmärksamhet när de tränade i gasmasker under ett läger i Val Senales. Nu har de fått tillåtelse att tävla med maskerna. Foto: Trond Tandberg
Finske förbundskaptenen Reijo Jylhä. Foto: Timo JaakonahoFinske förbundskaptenen Reijo Jylhä. Foto: Timo Jaakonaho
Finske förbundskaptenen Reijo Jylhä. Foto: Timo Jaakonaho

Beskedet: Gasmasker tillåtna – under tävling

Publicerad

TOBLACH. Här är beskedet som öppnar för kaos i längdvärlden.

SPORT-Expressen kan i dag avslöja att det är fritt fram för åkarna i Tour de ski att använda sig av syrgasmasker - mitt under tävling.

Och det finska landslaget har redan köpt in utrustningen.

- Alla har trott att det här är förbjudet. Men det är det inte, säger förbundskaptenen Reijo Jylhä.

Redan i höstas väckte de nya syrgasmaskerna uppståndelse i skidvärlden.

Finland, som är det enda landslaget som har köpt in maskerna, använde dem under ett träningsläger i Val Senales - och reaktionerna blev starka.

- Vi tycker inte att det känns helt riktigt rent etiskt att använda sån utrustning, förklarade Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

- Jag vet inte om vi vill att våra åkare ska se ut som Darth Vader, sa Norges herrtränare Trond Nystad.

"Fungerade verkligen bra"

Men de finska åkarna var nöjda med resultatet. Maskerna gjorde att de kunde åka med samma intensitet som om de vore på lågland, trots att de var på 2 700 meters höjd.

- Musklerna blir inte lika belastade. Man återhämtar sig snabbare. Ja, det fungerade verkligen bra, säger den finska stjärnan Kerttu Niskanen, just nu femma i Tour de ski.

Finland har fått klartecken

Sen i höstas har det varit tyst om syrgasmaskerna. Men i största hemlighet har Finlands landslag utrett hur regelverket egentligen ser ut kring användandet av maskerna.

Svaret?

Man får använda dem i träning.

Och man får använda dem i tävling.

Vilket landslag som helst skulle därmed kunna välja att koppla på sina åkare syrgasmasker under, till exempel, klättringen upp för Alpe Cermis (1 280 meter över havet) när Tour de ski avslutas på söndag.

- Ja, det är det beskedet vi har fått, säger Finlands förbundskapten Reijo Jylhä.

Uppgifterna bekräftas av världens antidopingbyrå (Wada), som förklarar att det inte finns några förbud mot syrgas.

Inte heller det internationella skidförbundet (Fis) har något regelverk som stoppar användandet av den här typen av masker.

- Vi är medvetna om den här situationen och Finland har redan tagit kontakt med oss. Men nej, syrgas är inte förbjudet. Inte heller under tävling. Vi har inga regler mot det, säger Sarah Fussek, som ansvarar för antidopingfrågor hos Fis.

- Men om någon skulle använda det under en tävling, då skulle vi helt klart ha en åsikt om det.

Stjärnan vägrar

Finland ser dock inte ut att dra på sig maskerna vid tävling under den närmsta tiden, även om åkarna i laget redan har pratat om möjligheten.

Bland annat har damstjärnan Anne Kyllönen satt ner foten internt och förklarat att hon inte tänker göra det.

- Vi i laget har vetat om det här i två månaders tid, säger Sami Jauhojärvi, som vann OS-guld så sent som 2014.

- Att använda maskerna upp för Alpe Cermis? Nja, det är ingen som skulle vilja bära extra kilon upp för berget. Det är ju både en mask och en ryggsäck där behållaren sitter. Just i Alpe Cermis handlar det mer om muskler än om lungor.

- Jag personligen skulle nog också tänka på det etiska innan jag gjorde det här. Men det finns inget linjebeslut i det finska laget om att vi inte ska använda maskerna.

Öppnar för mask i VM 2019

Förbundskaptenen Reijo Jylhä igen:

- Som tidigast kan jag tänka mig att vi använder det här i VM i Seefeld 2019. Vi har inte tillräckligt med forskning på det här ännu.

Han ser främst att det skulle ha effekt i sprintstafetter som avgörs på hög höjd.

- En flaska räcker i 15 minuter, så det skulle kunna vara aktuellt i sprintstafett, säger Jylhä.

"Som elmotor på cykeln"

Den svenske forskaren Peter Lindholm ligger bakom syrgasmaskerna. Han blir häpen när SPORT-Expressen förklarar för honom att utrustningen kan komma att användas i tävlingssammanhang.

Det var inte syftet.

- Nej, verkligen inte. Att tävla med det här på hög höjd... då blir det en helt annan sport. Det är som att ha en elmotor på sin cykel, säger Lindholm.

Pekka Holopainen på Ilta-Sanomat, en av Finlands ledande skidjournalister, tror och hoppas att vi inte kommer att få se maskerna ute på tävling. Han vill se ett förbud - snarast.

- Vi ska inte leka med elden, säger Holopainen.

- Jag vill inte se att längdskidåkningen blir en "freak show". Och det här är ganska nära något sånt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag