Beskedet efter loppet: ”Nu får det vara nog”

Emil Johansson avslutar karriären.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
30-åringen har gjort sex världscupstarter.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

BORÅS. Emil Johansson, 30, hade en tung dag i SM-sprinten i Borås.

Direkt efteråt tog han beslutet att avsluta karriären.

– Jag är väldigt besviken med dagen, men det inte därför jag lägger av, säger Johansson.

Nu hyllas han som en förebild i skid-Sverige.

I sina bästa stunder har Emil Johansson från IK Jarl varit en av Sveriges snabbaste sprinters, men på SM i Borås fick 30-åringen inte till det alls. Han blev 35:a i kvalet i den klassiska sprinten och blev utslagen med sex tiondelars marginal.

Och då valde Johansson att kliva ut på Instagram och meddela att han sätter punkt för karriären.

– Nu får det vara nog, säger Emil Johansson när SportExpressen når honom.

Varför lägger du av?

– Det är många olika anledningar. Men framför allt är det att jag inte presterat på tre säsonger och att jag blivit tvåbarnspappa i början av hösten. Det finns mycket annat att göra nu.

Du har funderat på det här ett tag?

– Det har jag gjort, så klart. Det var inte så att jag åkte ut i dag och tänkte ”helvete, nu lägger jag av” bara för att jag var förbannad som satan. Alltså, jag är väldigt besviken med dagen – men det är inte därför jag lägger av. Jag hade bestämt mig redan innan. Det är någonting som växt fram under den senaste tiden.

– Jag lyckas inte prestera och då är det ingen idé.

Fina orden från Dyvik

Emil Johansson gjorde totalt sex starter i världscupen och hans bästa resultat kom i Dresden där han slutade 24:a i sprinten.

Men många minns honom kanske framför allt från den nationella premiären i Gällivare 2017, där han spurtade ner Rysslands storstjärna Sergej Ustjugov och hyllades stort av SVT:s kommentatorer Jacob Hård och Anders Blomquist.

– Det är en av tävlingarna jag är mest nöjd med, säger Johansson.

– Men jag tycker liksom…

Han letar efter orden.

– En av anledningarna till att det varit så svårt att lägga av är att jag känner att jag inte riktigt har peakat än. Men det är mycket möjligt att det bara är en illusion, jag vetefan. Det känns konstigt att det var då jag peakade.

Emil Johansson har också gjort sig känd för att han gått sin egen väg och inte dragit sig för att öppet ifrågasätta landslagets träningsmetoder.

Han hyllas nu för det i kommentarsfältet på sitt Instagram-inlägg.

”Tack för att du alltid inspirerat mig i att man inte behöver gå den vanliga (tråkiga) vägen för att åka jäkligt fort och plocka creddiga resultat!! Du har alltid varit en förebild för mig!!”, skriver Anna Dyvik som vann SM-guld i damernas sprint under onsdagen.

– Det känns så klart kul att man kan inspirera andra att gå lite andra vägar och att det går bra för dem, säger Johansson.

Utbildad byggingenjör

Han fortsätter:

– Jag tycker framför allt att man måste lyssna på sin egen kropp. Redan på skidgymnasiet fick jag höra att jag var slö bara för att jag trodde på att annat upplägg. Det var nästan som att man skulle lära sig att inte lyssna på sin kropp – och den mentaliteten återspeglas i många verksamheter inom svenska skidförbundet, tycker jag.

Emil Johansson berättar att han fick problem med magen under tiden på skidgymnasiet. Och de problemen följde efter honom även under seniortiden.

Först under de sista åren magen känts bra igen.

– Jag tror inte att du ska bryta ner dig själv med träning. Det fungerar inte för mig i alla fall. Och det är viktigt att lyfta fram att det inte finns en mall som fungerar för alla.

Vad väntar nu då?

– Jag ska vara pappaledig ett tag. Sen ska jag börja jobba. Jag är utbildad byggingenjör och söker jobb som det.

– Det ska bli kul att göra någonting annat ett tag.


LÄS MER: Landslagschefen om Dyvik: ”Visar att idioterna hade fel”

LÄS MER: Här dyker nya Stina Nilsson upp på SM: ”Förstår att folk reagerar”

LÄS MER: Emma Wikéns kamp i det tysta – efter OS-guldet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.