Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Charlotte Kalla har hjärtflimmer

Charlotte Kalla har nu fått svar från läkarutredningen - hon drabbades av förmaksflimmer.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Charlotte Kallas läkarutredning är avslutad.

Svenska skidförbundet har kommit fram till att skidstjärnan drabbades av förmaksflimmer under sitt lopp i Ruka. 

– Jag lägger det här bakom mig nu och fokuserar framåt, säger Kalla i ett pressmeddelande. 


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här

Charlotte Kalla hamnade på en snöplig 75:e plats av 79 möjliga i världscupspremiären i finska Ruka. Efteråt hävdade Kalla att hon hade känt av en svaghet i kroppen, och kort därpå kom beskedet att 29-åringen lämnat återbud till världscupshelgen i Lillehammer.

"Hon har visat goda värden"

Nu har Kalla läkarundersökts i Stockholm i två dagar. Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson bekräftar nu att Kalla drabbades av hjärtflimmer. 

– Man kan konstatera att orsaken till Charlottes genomklappning berodde på ett förmaksflimmer. Under tisdagens och onsdagens undersökningar har Charlotte uppvisat goda värden på allt vi kontrollerat. Efter utredningen känner vi oss medicinskt trygga i att det inte är någon fara för Charlotte att återgå i träning och fortsätta att tävla på högsta internationella nivå, säger Andersson i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet. 

"Blev en chock"

Kalla är lättad över beskedet. 

– Jag mår bra och har inte känt något konstigt i kroppen vare sig före eller efter loppet. Jag är givetvis lättad över att undersökningarna gett vid handen att jag inte är sjuk på något sätt. Jag lägger det här bakom mig nu och fokuserar framåt. Det är inte ovanligt att man blir väldigt trött i min sport, den här gången kom mjölksyran tidigare än jag någonsin upplevt. Med facit i hand får det nog tillskrivas att jag ville mer än kroppen den här dagen och att jag inte hade tävlat innan. Det blev en chock, säger hon i pressmeddelandet.

Kalla säger så här till SVT om beskedet:

– Hjärtat är ju en central del. Men jag har inte känt mig så orolig eftersom jag har haft en så bra uppbackning. Det är inget som jag har upplevt tidigare och jag förstod inte vad det var som hände under tävlingen. Jag har inte känt av det sen jag gått i mål. Det har varit väldigt skönt att känna sig normal. Det behöver inte betyda att jag kommer uppleva det här fler gånger i min karriär, säger hon.

SVT: När märkte du av det under loppet?

– Efter 2,5 kilometer blev jag helt kraftlös, kunde inte få fast skidorna eller forcera backarna som jag önskade. Det var en väldigt frustrerande känsla. Jag var väldigt trött efter uttömningen som var, men det har känts normalt i övrigt.

Hon tackar även för det stöd hon fått via sociala medier:

– Det betyder supermycket och jag vill hälsa till alla att jag mår bra. Nu blickar vi framåt och jag har fått klartecken att återgå i normal träning. Det känns jättebra, säger skidstjärnan till SVT.

"Tur att jag hade pulsklocka"

Svenska skidförbundet kommer nu att lägga fram en reviderad tävlingsplan för vintern, som ska skickas ut efter helgen.

– Nu tar vi en dag i taget framåt och låter Charlotte komma igång med sina normala rutiner, säger Andersson.

– Det var tur att jag hade pulsklocka på mig. På den syntes vad som hade hänt. Jag har aldrig varit med om något sådant här förut, säger Kalla till TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.