Foto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Besked vid midnatt: Northug har skrivit på

Publicerad

Petter Northug får köra VM. Strax efter att klockan passerat midnatt kom beskedet att stjärnan och norska skidförbundet är överens.

– Nu kan jag fokusera fullt ut på uppladdningen till världscupen och VM. Detta blir bra - svenskarna kan glädja sig, säger han i ett uttalande till VG.

Det var länge osäkert om Petter Northug skulle få representera Norge i internationella tävlingar. För att få göra det var stjärnan tvungen att skriva under ett avtal med norska skidförbundet, vilket bland annat hindrar honom från att representera sina privata sponsorer under säsongen.

"Svenskarna kan glädja sig"

De två parterna har varit oense om hur länge avtalet ska gälla. Men strax efter midnatt kom beskedet att Northug viker sig för förbundets krav - och att han har skrivit på avtalet.

– Jag har valt att skriva på avtalet med skidförbundet. De har gått mig till mötes på enkla punkter, och jag har varit tvungen att godta omständigheter jag inte är nöjd med. Jag är likaväl lättad över att detta är avklarat, säger Northug i ett uttalande som hans manager Are Sörum Langås skickat till VG.

– Nu kan jag fokusera fullt ut på uppladdningen till världscupen och VM. Detta blir bra - svenskarna kan glädja sig.

"Har varit krävande"

Under avtalstiden - som löper under hela säsongen - går Northug inte marknadsföra sin privata sponsor Coop. Däremot får han produkter som redan finns ute i butikerna fortsätta att säljas även under säsongen. Norska skidförbundets generalsekreterare Stein Opsdal medger att det har varit påfrestande förhandlingar, och säger att han nu är glad över att parterna har kommit överens.

– Petter har länge sagt att VM är säsongens stora mål och skidförbundet ser fram emot att ge honom och hela landslaget det stöd som krävs för att säkra norsk framgång kommande vinter, säger han i ett uttalande på förbundets hemsida.

– Dialogen med Northugs team har varit krävande och därför är vi i förbundet glada för att vi nu är eniga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag