Ivar Formo blev endast 55 år. Foto: ARNE E. FOLVIK/DAGBLADETIvar Formo blev endast 55 år. Foto: ARNE E. FOLVIK/DAGBLADET
Ivar Formo blev endast 55 år. Foto: ARNE E. FOLVIK/DAGBLADET
Ivar Formo tog OS-guld på femmilen 1976. Foto: / EPA / SCANPIX NORWAYIvar Formo tog OS-guld på femmilen 1976. Foto: / EPA / SCANPIX NORWAY
Ivar Formo tog OS-guld på femmilen 1976. Foto: / EPA / SCANPIX NORWAY

Berättar nya detaljer om ikonens dödsfall

Publicerad

Norske skidstjärnan Ivar Formo försvann mystiskt och hittades död under isen.

Nu har hans familj berättat om ikonens sista dygn i livet. 

Ivar Formo är en av norsk längdskidåknings största genom tiderna. Han vann totalt sex OS- och VM-medaljer under sin karriär. 1976 kom den största triumfen, guldet på femmilen vid OS i Innsbruck.

2006 kom så chockbeskedet som skakade om en hel nation. Formo hittades drunknad i Store Sandungen i Nordmarka. Formo anmäldes först saknad vid halv sextiden då han inte dykt upp i Maridalen, där han stämt träff med sin hustru efter en skridskotur. 

"Något var allvarligt fel"

Nu har hans son Anders Formo berättat om det traumatiska dygnet på pappan försvann.

– Pappa var alltid punktlig. Blev han en gång försenad gav han alltid besked i god tid. Därför blev vi ganska snabbt bekymrade. Jag ringde några gånger. Pappa svarade inte. Jag tyckte att det var väldigt märkligt. Den sista gången jag försökte var mobiltelefonen avstängd. Då förstod jag att något var allvarligt fel, säger Formo till Dagbladet.  

Räddningsarbetet blev försenat när polisen först misstog ett hål i isen för punkten där Formo gått igenom. I själva verket låg han och flöt vid ett helt annat ställe.

– Det blev använt en del tid där. Men jag tror väl egentligen inte att det hade någon betydelse för om pappa hade kunnat bli räddad. Han blev ju hittad mycket längre norrut, säger Anders Formo. 

"Det var otänkbart"

Formos son Eirik var yngre än brodern Anders vid pappans frånfälle, men minns ändå skräckscenerna tydligt. 

– Då Anders ringde och sa att pappa inte dykt upp i Maridalen som avtalat, blev mamma rädd att han hade gått igenom isen. Men jag kunde inte tro det. Pappa var typen som klarade sig igenom varenda situation. Det var otänkbart för mig, säger Eirik Formo. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag