Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Berättar nya detaljer om ikonens dödsfall

Ivar Formo blev endast 55 år. Foto: ARNE E. FOLVIK/DAGBLADET
Ivar Formo tog OS-guld på femmilen 1976. Foto: / EPA / SCANPIX NORWAY

Norske skidstjärnan Ivar Formo försvann mystiskt och hittades död under isen.

Nu har hans familj berättat om ikonens sista dygn i livet. 

Ivar Formo är en av norsk längdskidåknings största genom tiderna. Han vann totalt sex OS- och VM-medaljer under sin karriär. 1976 kom den största triumfen, guldet på femmilen vid OS i Innsbruck.

2006 kom så chockbeskedet som skakade om en hel nation. Formo hittades drunknad i Store Sandungen i Nordmarka. Formo anmäldes först saknad vid halv sextiden då han inte dykt upp i Maridalen, där han stämt träff med sin hustru efter en skridskotur. 

"Något var allvarligt fel"

Nu har hans son Anders Formo berättat om det traumatiska dygnet på pappan försvann.

– Pappa var alltid punktlig. Blev han en gång försenad gav han alltid besked i god tid. Därför blev vi ganska snabbt bekymrade. Jag ringde några gånger. Pappa svarade inte. Jag tyckte att det var väldigt märkligt. Den sista gången jag försökte var mobiltelefonen avstängd. Då förstod jag att något var allvarligt fel, säger Formo till Dagbladet.  

Räddningsarbetet blev försenat när polisen först misstog ett hål i isen för punkten där Formo gått igenom. I själva verket låg han och flöt vid ett helt annat ställe.

– Det blev använt en del tid där. Men jag tror väl egentligen inte att det hade någon betydelse för om pappa hade kunnat bli räddad. Han blev ju hittad mycket längre norrut, säger Anders Formo. 

"Det var otänkbart"

Formos son Eirik var yngre än brodern Anders vid pappans frånfälle, men minns ändå skräckscenerna tydligt. 

– Då Anders ringde och sa att pappa inte dykt upp i Maridalen som avtalat, blev mamma rädd att han hade gått igenom isen. Men jag kunde inte tro det. Pappa var typen som klarade sig igenom varenda situation. Det var otänkbart för mig, säger Eirik Formo. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!