Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Begravningar för vänner som var i min egen ålder”

”Johaug kommer få det tuffare i år”
Therese Johaug är i Sverige.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon tränar just nu i skidtunneln i Torsby.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra vintern dominerade hon totalt i världscupen.Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
På VM i Seefeld blev det tre guld för Johaug.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TORSBY. Hon plågades inte bara av en dopingavstängning inför den förra säsongen.

Hon förlorade dessutom två av sina närmsta vänner.

Trots det lyckades Therese Johaug göra en sensationell comeback – och vinna 19 av 20 lopp hon ställde upp i.

– Jag förstår nästan inte hur jag klarade av det där, säger Johaug när SportExpressen hittar henne på svensk mark under uppladdningen inför den nya säsongen.

Det är i mitten av augusti, men termometern visar tre minusgrader och snön knarrar under våra fötter.

Var vi befinner oss? I skidtunneln i Torsby, Värmland.

Det är här inne som Therese Johaug just nu förbereder sig inför vinterns dueller med Stina Nilsson och gänget. På en 1,3 kilometer lång snöslinga snurrar hon runt varv efter varv, tillsammans med sina lagkompisar i det norska landslaget.

– Det här är en perfekt plats att ha ett försäsongsläger på, säger Johaug.

– Jag var här redan i fjol och blev verkligen positivt överraskad. Allting finns här. Man kan åka skidor, man kan åka rullskidor och man kan löpträna.

– Det är väldigt, väldigt bra.

Har du några svenska fans här i Torsby?

– Ja, det verkar som det! Det har blivit några autografer under dagarna här och det är alltid trevligt.

Johaug förlorade två vänner

Vi har slagit oss ner i några utemöbler utanför Norges hotell i Torsby, bara ett stenkast ifrån skidtunneln. Therese Johaug är lätt solbränd, har på sig en t-shirt som är fylld av sponsorloggor och får genast ett leende på läpparna när vi börjar prata om säsongen som hon har bakom sig.

– Det var en fantastisk säsong. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle gå så bra, säger Johaug.

Vad trodde du inför säsongen?

– Jag hade förhoppningar om att ta ett VM-guld, det var egentligen mitt stora mål. Sen hoppades jag kunna vinna det första världscuploppet också. Det var något som hade motiverat mig väldigt mycket under hela uppladdningen inför comebacken.

– Men att det skulle gå så bra i lopp efter lopp… nej, det hade jag inte trott. Jag är stolt över mig själv att jag lyckades med det där.

SUCCÉ DIREKT. Therese Johaug var överlägsen när hon gjorde comeback efter sin avstängning. Nu berättar hon om säsongen för SportExpressens reporter Ludvig Holmberg.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tiden inför comebacken var dock allt annat än enkel. Therese Johaug var som bekant dopingavstängd i 18 månader och missade både VM 2017 och OS 2018. Frågetecknen var många när hon återigen skulle knäppa på sig skidorna och börja tävla.

Samtidigt drabbades hon av två tragedier inom loppet av fem veckor.

– Jag hade inte den bästa uppladdningen inför säsongen. Jag hade inte tävlat på två år, men folk hade ändå höga förväntningar på mig. Det var mycket snack om hur bra jag skulle vara och om jag kunde ta mig upp på pallen direkt. Och mitt i allt det där förlorade jag först en nära vän i Vibeke (Skofterud) och det hann knappt gå en månad innan jag förlorade min bästa vän, Ida (Eide).

Vibeke Skofterud dog i en vattenskoterolycka i den norska skärgården den 29 juli 2018. Den tidigare OS-mästaren blev bara 38 år gammal.

Ida Eide, före detta längdåkare och syster till landslagsåkaren Mari Eide, föll ihop livlös mitt under en löpartävling i Oslo den 2 september. Hon dog sen på Ullevål sjukhus, 30 år gammal.

Therese Johaug skakar på huvudet.

– Jag fick gå på begravningar för mina vänner som var i min ålder, det tog väldigt hårt på mig. Samtidigt skulle jag förbereda mig för comebacken och en vinter som jag väntat på så länge.

– När jag ser tillbaka på det i dag så förstår jag nästan inte hur jag klarade av det där.

Johaug var en av de som bar kistan på Vibeke Skofteruds begravning.Foto: TROND REIDAR TEIGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Johaugs vansinniga segerfacit

När säsongen väl startade så gick Johaug fram som en maskin. Hon vann 19 av 20 distanslopp som hon ställde upp i (enda gången hon fick stryk var i säsongsavslutningen i Quebec när Stina Nilsson drog det längsta strået i masstarten på 10 kilometer klassiskt) och fick med sig tre individuella VM-guld hem från Seefeld.

Vad var höjdpunkten för dig?

– Oh… det var ändå VM i Seefeld. Det var det största. Men sen betydde segern i premiären i Ruka väldigt mycket också, att jag fick den starten som jag hade önskat mig. Nej, det var verkligen en otrolig säsong där jag lyckades uppnå mina mål.

Men Stina Nilsson lyckades till slut att slå dig. Hur kändes det?

– Det var roligt! Det var kul att försöka få till en spurt mot Stina och jag är faktiskt nöjd med spurten som jag fick till där, även om det inte räckte hela vägen. Stina är en fantastisk avslutare och har åkt bra i distanslopp tidigare. Jag var inte överraskad.

LADDAR I SKIDTUNNEL. Therese Johaug förbereder sig för den nya säsongen genom att besöka skidtunneln i Torsby. ”Det är helt perfekt”, säger den 31-åriga norskan.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stina Nilsson väntas ge Therese Johaug en tuff match även kommande vinter. I en intervju med SportExpressen under förra veckan berättade Nilsson att hon lägger extra fokus på distansträningen just nu, för att kunna vara en av toppåkarna även när det inte är sprint på schemat. Framför allt ser hon fram emot minitourerna (det väntar två stycken, en i premiären i Finland och en i Nordamerika mot slutet av säsongen).

Johaug ser fram emot att bli utmanad.

– Stina har visat förut att hon kan göra bra ifrån sig i minitourer och varit på pallen där. Det råder inga tvivel om att hon kommer åka fort i vinter. Men det är bara bra, det triggar mig att jobba ännu hårdare och vara ännu mer skärpt. Det blir en kamp och det ser jag fram emot.

Har du Stina Nilsson i huvudet när du är ute och tränar här?

– Haha, det händer. Men det är inte bara hon utan många andra också. Jag vet om att Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla kommer åka fort i vinter. De norska tjejerna också. Och det finns fler nationer med duktiga tjejer nu. Det kommer bli en spännande vinter.

Johaug saknar en medalj

Innan vi rundar av intervjun måste en fråga ställas: Vad är det egentligen som motiverar Johaug att fortsätta träna runt 1 000 timmar om året (ja, det blir nästan tre timmar om dagen i snitt) och resa jorden runt för olika tävlingar? Hon är 31 år gammal, är utan tvekan världens bästa längdåkare och har visat alla att hon kunde komma tillbaka efter dopingavstängningen.

Johaug bara flinar.

– Jag känner att jag fortfarande tar steg, att jag fortfarande utvecklas och blir bättre. Det triggar mig att fortsätta. Dessutom älskar jag att träna och jag tycker det är så kul att leva det här livet, att vara med laget och att tävla. Det ger mig mycket och det är det viktigaste.

Det finns en medalj som du saknar, ett individuellt OS-guld. Är det något du tänker på?

– Jag tänker faktiskt inte så mycket på det. Det betyder inte lika mycket för mig nu som det en gång gjorde. Det viktigaste för mig är att trivas med tillvaron och att hela tiden utvecklas.

Världscupen startar den 29 november i finska Ruka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.