Foto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Avstängd tävlade mot Kalla under nytt namn

Publicerad

BRUKSVALLARNA. Tävlingsledningen i Bruksvallarna varnades för fem fuskare inför säsongspremiären.

Ingen av dem kom till start.

Däremot fick Kornelia Marek chansen att tävla mot Charlotte Kalla och gänget. Polskan åkte fast för epo under OS 2010 – men tävlar nu under nytt namn.

– Jag hade inte koll på henne, säger tävlingsledaren Magnus Myhr till SportExpressen.se.

Antalet dopingskandaler inom längdskidåkningen har minskat under de senaste åren.

Just nu är endast två stycken åkare avstängda på internationell nivå: Johannes Dürr, 27, från Österrike och Marina Lisogor, 31, från Ukraina.

Men arbetet för att stoppa fusket är alltjämt intensivt.

Inför helgens säsongspremiär i Bruksvallarna hörde Fis (internationella skidförbundet) av sig med en lista på fem åkare som tävlingsledningen skulle stoppa, ifall de dök upp.

Anledningen: Doping.

Enligt uppgifter till SportExpressen.se var ett av namnen på listan en kvinnlig åkare från Ryssland.

– Vi får tyvärr inte lämna ut de namnen, säger Magnus Myhr, tävlingsledare i Bruksvallarna.

– Men vi har fått en lista på personer vi ska hålla koll på.

Slog talangerna

Kom någon av de åkarna från listan hit till Bruksvallarna?

– Nej.

En kontroversiell åkare kom dock till start.

Kornelia Kubinska, 29, från Polen fanns med i samtliga tre lopp. Bäst gick det i lördags, då hon slutade på 18:e plats – framför näsan på de svenska talangerna Jonna Sundling och Maia Dahlqvist.

Polskan hette tidigare Kornelia Marek och stängdes av från allt tävlande i två år efter att ha avslöjats som epo-fuskare mitt under OS i Vancouver 2010.

– Jag kände inte igen det namnet, erkänner Magnus Myhr.

Men så länge någon har avtjänat sitt straff så kommer ni inte att stoppa dem?

– Nej, det kan vi liksom inte göra.

SportExpressen.se träffar Kornelia Kubinska efter att hon slagits ut i sprinten. Hon slutade fyra i kvartsfinalheatet som vanns av Ida Ingemarsdotter.

– Det här är andra gången jag är i Bruksvallarna. Första gången var 2009, säger Kubinska.

Har det varit tufft för dig att komma tillbaka efter avstängningen?

– Nej. Just att komma tillbaka har varit enkelt. Det tuffa var tiden när man var avstängd. Jag bytte tränare och det var mycket som hände där och då...

"Det betydde allt"

Övervägde du att sluta?

– Nej, jag var hela tiden inställd på att ta mig tillbaka. Det var allt jag tänkte på: "Jag ska jobba hårt och ta mig tillbaka till landslaget." Det betydde allt för mig.

Hur kommenterar du din dopingdom?

– Det var ett misstag.

Som du gjorde eller som någon annan gjorde?

– Det var andra personer inblandade som gjorde misstaget. Men för mig blev det en viktig läxa. En läxa för framtiden. Man kan säga att jag hade fel personer i min närhet.

VM avgörs i Falun. Kommer du att vara där?

– Jag hoppas det! Jag vill köra stafetten där, tillsammans med Justyna Kowalczyk och resten av laget. Det är årets viktigaste lopp för mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag