Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla svenska åkare tvingas flyga hem

”Om en vecka pågår ingen liveidrott”, spår Expressens Tomas Pettersson. Här är senaste nytt om coronaläget i sporten.
Frida KarlssonFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sverige kallar hem samtliga åkare och ledare med omedelbar verkan från Quebec i Kanada.

Därmed är världscupssäsongen över för svensk del.

​– Med den osäkerhet som råder vad gäller inställda flyg och reseförbud vill vi inte riskera att våra åkare inte kan ta sig hem från Kanada efter helgen. Därför har vi beslutat att de åker hem redan i dag, säger längdchef Daniel Fåhraeus i ett pressmeddelande. 

Under torsdagskvällen meddelade Fis att de ställer in världscuptävlingarna i kanadensiska Canmore. 

Sedan tidigare har tävlingarna i amerikanska Minneapolis ställts in. Nu meddelar Fis att distanstävlingarna i Canmore, som skulle körts 20-22 mars, ställs in. 

Helgens sprinttävlingar i Quebec väntas dock bli av som planerat.

Men det blir alltså utan svenskt deltagande.

Redan sedan tidigare hade Svenska skidförbundet beslutat att distansåkarna inte skulle åka över till Kanada.

Men i det läget var tanken att sprintåkarna skulle tävla lördag och söndag i Quebec. 

Men nu kommer alltså ett annat besked. De lämnar Kanada och reser hem omedelbart.

– Vi har hela tiden försökt fatta beslut utifrån den information vi har och det är då främst information från Folkhälsomyndigheten och UD. Sen händer det väldigt mycket på kort tid, det känns som att det händer saker varje timme, säger landslaschefen Lars Selin.

– Så i dag kände vi med tillräckligt god säkerhet att det här var rätt beslut. För vi inte vet om vi får hem de aktiva efter tävlingarna i helgen. När man börjar prata om inställda flyg och väntetid i upp till en månad så var det bättre att få hem dem nu. 

När tog ni beslutet? 

– Vi tog beslutet nu på dagen, sen har det varit så att vi diskuterat saken hela tiden då läget förändras hela tiden. Så det har varit fortlöpande diskussioner. Med den info vi har på bordet just nu så känns som detta som det rimliga, för man vet inte var det tar vägen, säger Lars Selin. 

Flyger de linjärt hem?

– Vi sitter och tittar på flygresor hem just nu och ja, Sen ser det ut som vi får hem hela gänget i kväll.

Har truppen på plats önskat detta eller är det ni som fattat beslutet? 

– Det är vi i ledningen som har bestämt det.

Hur reagerade de på plats?

– Jag vet inte, för jag är inte på plats. Men åkarna är ju inställda på att åka skidor, sen får vi hoppas att de har förståelse för det här.

FAKTA: Världscupavslutningen i Nordamerika

14 mars: Sprint (k), Quebec, Kanada 

15 mars: Sprint (f), Quebec, Kanada

17 mars: Sprint (f), Minneapolis, USA INSTÄLLT!

20 mars: 10/15 km masstart (f), Canmore, Kanada INSTÄLLT!

21 mars: 10/15 km jaktstart (k), Canmore, Kanada INSTÄLLT!

22 mars: Mixedstafett, Canmore, Kanada INSTÄLLT!

Frida Karlsson om beskedet

Sverige hade alltså redan tidigare tagit beslut om att inte skicka några åkare till Canmore. Bland åkarna som var uttagna i truppen fanns bland annat Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Ebba Andersson. 

– Jag känner en tomhet. Jag var färdigpackad för en sista intensiv period av resande med väskor uppradade för Kanada, SM, fjällen och New York när beskedet kom från SSF, skriver Charlotte Kalla i ett sms till SportExpressen. 

Den svenska landslagsstjärnan fortsätter:

– Jag har förståelse att vi behöver agera i den svåra situation världen befinner sig i. För egen del ser jag det som en utmaning att acceptera att jag inte kan ha kontroll och lägga långa planer. Den största hjälpen för mig är rutiner, min träning och att ta dag för dag.

I ett pressmeddelande berättar även Frida Karlsson om sina känslor runt beslutet:

– Det känns så klart väldigt tråkigt att tävlingssäsongen skulle ta slut när den för mig egentligen precis börjat, säger 20-åringen som nyligen knäckte Therese Johaug på tremilen i Holmenkollen.

Hon fortsätter:

– Jag har haft en väldigt bra känsla i kroppen och verkligen sett fram emot slutet av den här säsongen. Samtidigt känner jag en trygghet i att förbundet tar klocka beslut. Nu börjar planeringen för nästa säsong.

Norge tog tidigt i veckan beslut om att inte skicka några åkare alls till Nordamerika. 

 

Inställda matcher och hela tävlingar som strukits. Här är några av sportevenemangen världen över som påverkats av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.