Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslutade karriären – utan att veta om det

Se hela Skidsnack-galan 2020.
Teodor Peterson med sin silvermedalj vid OS i Sotji 2014.Foto: BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Teodor Peterson.Foto: BILDBYRÅN
ALLT ÄR ÖVER. Teodor Peterson, 31, avslutar nu sin skidkarriär - som kröntes med det individuella OS-silvret i Sotji 2014.

Världscupsprinten i norska Konnerud den 4 mars slutade i ett snömoln redan i semifinalen för Teodor Peterson.

Men så var det ju en sak till.

– Jag hade ingen aning om det var mitt sista lopp, säger 31-åringen.  

Det är den tid på året när beskeden trillar in från alla håll i skidvärlden från meriterade profiler som avslutar sin aktiva tid.

Här intill kan ni läsa en sammanställning för längdåkning.

Ett av namnen: Teodor Peterson, Sverige.

Sprintspecialisten har efter elva säsonger i världscupen, två OS-silver, och en totalseger i sprintvärldscupen nått vägs ände.

Det är över nu.

Varför? 

– Det var nog mycket att jag kände att mina bästa dagar ligger bakom mig, säger Teodor Peterson.

Utveckla gärna.

– Den här säsongen hade träningen fungerat bra, jag utvecklade många sidor, men ändå var resultaten inte där uppe där jag en gång var. Det finns helt enkelt de som är bättre. 

– Att då satsa och lägga ned den tiden som krävs och ändå inte riktigt kunna tro på medaljer vid mästerskap....nä, det har jag inte lust med. 

Teodor Peterson fick inte välja sitt eget slut

Teodor Peterson meddelade sitt beslut på Instagram den 2 mars. Tanken var då att världscupens avslutande sprinttour i Kanada och USA skulle bli Petersons sista framträdande.

Men så slog coronaviruset till.

Sprinttouren ställdes in - och i stället var det världscuptävlingen i Konnerud den 4 mars som blev Teodor Petersons avslutande föreställning.

– Jag hade ingen aning om det var mitt sista lopp, säger Peterson.

Du fick inte välja platsen ditt eget slut?

– Nä. Och där och då på plats i Kanada var jag besviken att det inte blev av. Men nu fick jag i alla fall ta farväl av alla på hemresan.

Teodor Peterson har ändå firats av efter sitt beslut. Så sent som i lördags överraskade bland annat Viktor Thorn, Calle Halfvarsson och Emil Jönsson med en festkväll i Östersund.

– Jag visste ingenting. Det var nog Viktor som var hjärnan bakom det där och hade samlat ihop ett gäng. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll.

Blev det en känslofylld kväll?

– Jo. Jag tyckte det var jävligt fint gjort av alla att ta sig den tiden, planera och komma hit. Det betyder så mycket mer än bara den kvällen för mig.

https://www.instagram.com/p/B-pmRvYpl4a/?utm_source=ig_web_copy_link

”Lättare att träffa en älg än deras mål”

Det har alltså bara förflutit några veckor sedan Teodor Petersons ”gamla” liv tog slut. Vad som väntar i det nya är ännu högst oklart.

– Det är väl en fråga jag får några gånger om dagen just nu - och det känns lika dumt varje gång jag svarar att jag inte riktigt vet. 

– Men det passar mig inte att inte har något mål i livet. Att bara ha oplanerade dagar. Så snart måste jag hitta på något.

Du är ju känd för att alltid ha varit en duktig jägare på sidan av längdåkningen. Har aldrig skidskytte varit ett alternativ?

– Mmm, för några år sedan tänkte jag väl att det såg lite kul ut. Men...distans i fristil är ju min sämsta disciplin som längdåkare, så det har aldrig känts riktigt aktuellt.

– Så skidskyttarna åker fortare än mig - och då ska jag dessutom lära mig skjuta? Det är ju lite lättare att träffa en älg än deras mål.

Du lämnar skidskyttet åt Stina Nilsson i stället?

– Ja, jag litar mer på henne där.

https://www.instagram.com/p/B9PY5BuDfb3/?utm_source=ig_web_copy_link

LÄS MER. Beskedet: Teodor Peterson lägger av 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.