Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar: Lägger av – på grund av Johaug

Återupplev glädjen under VM i Seefeld
Nathalie von Siebenthal.Foto: GEPA PICTURES/BILDBYRÅN
Natalia Nepryaeva, Therese Johaug och Ebba Andersson.Foto: TORE MEEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug.Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Skidstjärnan Nathalie von Siebenthal lämnar sporten som 26-åring. 

Nu avslöjar hennes tränare vad som delvis låg bakom beslutet: Therese Johaug.

Guld och brons på U23-VM 2015 – och därefter har Nathalie von Siebenthal radat upp topplaceringar i världscup och mästerskap. Von Siebenthal var varit Schweiz främsta skidåkare de senaste åren, och framför allt utmärkt sig som en skicklig distansåkare.

Det blev sjätteplatser i både skiathlon och 10 kilometer fristil under OS i Pyeongchang, och på VM i Seefeld slutade hon sjua i tremilen.

Men i veckan bekräftade von Siebenthal att karriären är över. 26-åringen inledde försäsongsträningen under hösten, men insåg enligt SRF att energin till satsningen inte längre fanns där. 

– Både huvudet och kroppen gav upp. Nu är jag övertygad om att mitt beslut att pensionera mig från sporten är rätt beslut, sa hon. 

von Siebenthal slutar på grund av Johaug

Fjolårssäsongen var en av schweiziskans sämsta på ett par år. Ni kanske minns vad som hände inför den säsongen? Therese Johaug var tillbaka från sin dopingavstängning. 

Och enligt tränaren Peter von Allmen finns det ett samband mellan Johaugs comeback och von Siebenthals beslut att lägga av. 

– Johaugs comeback har förändrat loppen väldigt mycket. Hon sätter i gång ett enormt tempo från den första metern. Det upplägget som Johaug står för, och påverkar hela fältet, det passar inte Nathalie, säger han till Dagbladet

– Det var hennes problem förra vintern. De nedslående resultaten förra året har gjort något med hennes motivation och glädje till längdskidsporten. 

”Jag kan inte tro på henne”

von Siebenthal har en sedan tidigare uppmärksammad relation till Therese Johaug. När det stod klart att norskan testat positivt för den anabola stereoiden clostebol – och menade att hon fått i sig substansen via en läppsalva – var schweiziskan en av dem som inte trodde på förklaringen. 

– Jag kan inte tro på henne. Det är speciellt att hon inte blev testad från maj till september. Det är otroligt. Och så var hennes första test positivt direkt, sa von Siebenthal. 

Den slutgiltiga domen från idrottsdomstolen Cas menade att det inte fanns någon anledning att misstro förklaringen från Johaug och det norska förbundet. Norskan dömdes i stället för oaktsamhet. 

”Johaug kommer få det tuffare i år”

Norska landslagschefen: ”Johaug kommer få det tuffare”