Avslöjar ilskan mot tränarna: ”Svårt att känna tillit – var misstänksam”

Charlotte Kalla.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Magnus Ingesson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I samtal med en psykolog väcktes tanken på att lämna landslaget.

Charlotte Kallas egna satsning resulterade i både nya medaljer och utmaningar.

– Jag var stingslig, irriterad, misstänksam och svår att resonera med, säger hon i Sommar i P1. 

Tidigare i somras meddelade Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de lämnar det svenska skidlandslaget för att satsa på egen hand.

2016 gjorde Charlotte Kalla samma sak.

– Under fyra år jobbade jag intensivt med att upptäcka nya sidor av mig själv tillsammans med min psykolog Thomas. Tanken på att gå min egen väg väcktes. Kommer jag ångra mig om jag inte försöker? Kompromisserna vi haft fram till nu var ett bra paraply men inte ett hållbart tak, säger hon i sitt sommarprat.

– De rädslor som hindrat mig var bland annat: hur kommer det här tas emot av omgivningen? skid- Sverige, men framför allt mina lagkamrater.

– Det var ett av de svåraste besluten jag tagit, men nyfikenheten på vad det kunde resultera i var större än rädslan.

Kalla avslöjar: ”Jag hade svårt att känna tillit”

Under försäsongen samma år som Kalla bröt sig loss drabbades hon av en överbelastningsskada i bröstryggen.

Det innebär begränsat med konditionsträning och en stor utmaning för Charlotte Kalla.

– Under hela den här perioden fick jag jobba stenhårt med rädslan över att inte träna tillräckligt. Jag hade svårt att känna tillit till den träningsplan som Magnus (Ingesson), Stefan (Thomson) och Cecilia (Kalla) skapade. ”Jag tränar ju ingenting! Med den här insatsen kommer varje dag enbart göra mig till en sämre skidåkare”, säger hon i P1.

Kalla fortsätter:

– Jag var stingslig, irriterad, misstänksam och svår att resonera med. Jag ifrågasatte deras beslut dagligen och var arg att jag en period inte fick några bakslag. ”Hallå! Då kan vi ju träna mer, nu ligger vi inte på gränsen, vi kan väl ändå inte safea så här? Elitidrott handlar ju faktiskt om att vara offensiv och våga belasta”.

– Vissa gånger under den här tiden jublade jag initialt över bakslagen, hur konstigt det än låter. ”Yes! Nu har vi äntligen utforskat var gränsen gått”. Även om jag i efterhand med mina logiska glasögon insåg att det här kommer fördröja dagen jag kan vara tillbaka ordinarie träningsschema igen.

När säsongen var över hade Charlotte Kalla tagit hem tre medaljer från VM i Lahtis.

Frida Karlsson om nya livet i Östersund: ”Lever inte lyxliv”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.