Attacken på Norge i SVT: "Sluta direkt!"

Belinda Olsson och Hasse Svens i SVT:s Opinion.
Foto: SVT
Sedan ställde Hasse Svens Vidar Löfshus mot väggen.
Foto: SVT
Vidar Löfshus.
Foto: Nils Petter Nilsson
Therese Johaug är avstängd i två månader, men riskerar ett betydligt hårdare straff än så.
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Det hettade till rejält när Therese Johaugs dopingskandal debatterades i SVT:s debattprogram Opinion.

Journalisten Hasse Svens riktade ett skarpt krav mot den norske landslagschefen Vidar Löfshus.

– Sluta, sluta omedelbart med det, säger Svens.


LÄS MER: SVENSKA TVIVLET MOT JOHAUG – "SKRÄMMANDE"

Förra veckan avslöjades det att Therese Johaug har testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Enligt den norska skidstjärnan själv fick hon i sig den förbjudna substansen genom en läppsalva som hennes landslagsläkare gav henne på ett landslagläger i Italien.

I förrgår kom det första beskedet från Antidopning Norge. Johaug blir avstängd i två månader i väntan på dom, men saken ska också tas vidare till Påtalsnämnden, som är en självständig gren av Antidoping Norge.

Ämnet är av naturliga skäl ett hett debattämne i både Sverige och Norge. SVT:s debattprogram Opinion tog upp Johaugskandalen i torsdagens avsnitt.

Hasse Svens, journalisten bakom Uppdrag gransknings dokumentär "Blodracet", fick debattera mot den norske landslagschefen Vidar Löfshus.


LÄS MER: STÄLLER IN – EFTER DÖDSFALL I FAMILJEN


Svens hävdade att han redan när han undersökte norska skidåkares blodvärden på 1990-talet och framåt såg tecken på oegentligheter. Nu, i och med dopingutredningarna mot både Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug, ser han ännu större skäl till misstanke.

– Det såg ut som organiserad statsdopning. Och sedan fortsatte det med astmamedicinering, säger Svens.

– Martin Johnsrud Sundby tog en niofaldig dos astmamedicin innan loppet när han åkte fast. Det är klar doping. Det är en skandal att han inte är avstängd i två år. Och varför håller man tyst om det?

"Allt som sägs är fel"

Löfshus högg snabbt till.

– Martin har en moderat till allvarlig astma. Han tog 75 procent av rekommenderad dos för astmapatienter, säger han.

– Allt som blir sagt är rätt och slätt fel.

Norska TV2 avslöjade tidigare under året att norska skidlandslaget delat ut astmamedicin till friska utövare. Och Svens vägrade ge med sig i frågan.

– De absolut måste sluta med sin astmamedicinering. Sedan OS 1992 har Norge tagit 42 av 61 medaljer med hjälp av astmamedicinering. Jag kallar det doping. Sluta, sluta omedelbart med det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.