Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att vakna var jobbigt – att gå upp var jobbigt”

Frida Karlsson fick startförbud i fjol.
”Det var väldigt tufft”, berättar hon nu.Foto: BILDBYRÅN
Efter comebacken lyckades hon slå Johaug.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Frida Karlsson, 21, fick startförbud av landslaget mitt under förra säsongen.

I en intervju med den norska tidningen Dagbladet berättar hon nu om den tunga perioden.

– Att vakna var jobbigt, att gå upp ur sängen var jobbigt. Det kom till en punkt att jag var tvungen att göra något åt saken, säger Karlsson.

Skidstjärnan Frida Karlsson fick ett hysteriskt genombrott under säsongen 2018/2019. Efter att ha gjort stor succé på JVM fick hon chansen på VM i Seefeld och tog direkt tre medaljer – ett guld, ett silver och ett brons.

Men säsongen 2019/2020 blev tuffare.

Karlsson hann bara göra en enda tävling i världscupen innan hon fick startförbud av det svenska landslaget. Anledningen var ”avvikande resultat i en hälsokontroll”.

Och det tog hårt på henne.

– Man är så inne i sin bubbla och helt inställd på att tävla. Det blir en smäll när allt fokus ändras, när man får startförbud. Jag var jättetrött och sliten. Allting blev ett hinder, säger Frida Karlsson till Dagbladet.

– Det var väldigt tufft.

”Lärde mig sjukt mycket”

Det har spekulerats i att en ätstörning skulle ha legat bakom startförbudet, men det dementerar Karlsson. I stället handlade det om ”utmaningen i att hitta rätt balans”.

– Det är en utmaning med näring. Vi tränar väldigt, väldigt mycket och hårt. Och den träning som krävs gör det svårt att få i sig tillräckligt med näring, för att kunna ha tillräckligt med energi.

– Det är viktigt att ha kontroll på det. Man måste äta mycket för att kunna träna bra. Om man inte äter tillräckligt kan man inte träna bra. Att träna hårt kräver mycket.

Frida Karlsson var på botten efter startförbudet, men hon lyckades resa sig. I intervju med Dagbladet berättar 21-åringen att hon lyckades fokusera om, tänka lite mer långsiktigt och prioritera att hamna rätt i den där balansen.

– Jag lärde mig sjukt mycket av hela situationen. Det är i motgång man blir mentalt starkare, säger Karlsson som sen gjorde en strålande comeback och bland annat knäckte Therese Johaug på tremilen i Holmenkollen.

Nu laddar hon om inför en ny säsong, som förhoppningsvis startar i november.

– Jag hoppas kunna ta ytterligare ett kliv i vinter, säger Frida Karlsson.

 

LÄS MER: Larm om nytt fusk i skidvärlden: ”Större än doping” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.