Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att skaffa barn vid en viss tid är skrämmande”

Emil och Anna Jönsson Haag tillsammans med sonen Harry som föddes i oktober. Foto: SUSANNE KVARNLÖF
Anna och Emil Jönsson Haag under en promenad hemma i Östersund. Foto: SUSANNE KVARNLÖF
Emil och Anna träffade varandra genom skidåkningen. Foto: NILS PETTER NILSSON

ÖSTERSUND. Tankarna kring att försöka bli gravid fick Anna Jönsson Haag att tappa fokus från skidåkningen. 

Och stressen satte spår. 

– Vi försökte bli gravida under karriären, men det blev en enorm press. Det planerande snacket i idrottsvärlden om att skaffa barn vid en viss tidpunkt är skrämmande, säger Anna Jönsson Haag i en stor intervju tillsammans med maken Emil. 

Lille Harry ligger i vagnen och sover när de nyblivna föräldrarna Anna och Emil Jönsson Haag dricker kaffe efter lunchen. 

På morgonen har det före detta skidparet – som alltid – genomfört ett träningspass. 

Att de fick en son i början av oktober har knappast ändrat på rutinerna. 

– Harry hade redan varit uppe på fyra fjälltoppar när han var en och en halv månad. Vi tränar och reser som vanligt, och det känns inte som våra liv förändrats speciellt mycket. 

– Men att vi har kunnat göra samma saker som tidigare beror också på att din kropp har fungerat så bra.

Emil tittar på Anna. 

Dagen innan sonen Harry föddes i början av oktober körde hon ett styrkepass och gick en rask promenad på sju kilometer. 

– Jag sprang inte den sista veckan, men det handlade mest om att jag var trött. 

Anna Jönsson Haag var även snabbt i gång att börja träna efter förlossningen, något som hon har ifrågasatts för från vissa håll. 

– Det är väl mest personer i våra föräldrars generation, de som fick barn på 60- och 70-talet, som tyckte att det var fel att jag tränade under graviditeten. De skrev kommentarer på våra Instagram-konton om att jag ”borde njuta och ta det lugnt” i stället. 

– Men det var väldigt viktigt för mig att kunna träna för att få känna mig som mig själv. Och en frisk graviditet är inte en sjukdom. En frisk graviditet innebär att du kan göra allt det som din kropp tillåter dig att göra. 

– Kroppen säger väldigt tydligt vad den klarar och inte. Får man sedan genomgå en förlossning som är normal så tar det ett visst antal veckor för saker att läka, men det betyder inte att man måste ligga på sofflocket. 

”Har varit mentalt avgörande”

Anna Jönsson Haag har varit flitig med att lägga upp träningsbilder även efter elitkarriären. 

– Jag vill gärna inspirera och rekommendera andra gravida och nyblivna mammor att träna. Men jag är också noga med att poängtera att jag inte är någon expert på området. 

– Men för mig har det varit helt mentalt avgörande att träna, jag gör det till 99 procent för att må bra i skallen. För att få känna mig som mig själv.

Emil skrattar till, tittar på Anna och konstaterar: 

– Om du inte hade fått träna på nio månader, då hade det brunnit till där hemma. Då hade vi nog inte hållit ihop. 

Anna och Emil Jönsson Haag blev föräldrar för första gången i oktober i år. Foto: SUSANNE KVARNLÖF

Det har gått ett och ett halvt år sedan de avslutade sina elitkarriärer. 

Det var Anna som fattade beslutet först, efter OS i Pyeongchang i februari kände hon att lusten och orken att fortsätta inte fanns där längre. 

Emil valde att följa hennes väg och slutade han också. 

Ett nytt liv inleddes, paret gifte sig och smidde planer för framtiden. Samtidigt som det utifrån kom mängder med frågor om de skulle skaffa barn nu. 

När vi sågs för ett år sedan berättade Anna och Emil om att frågorna om de skulle ha barn var jobbiga att få

– Jag har utsatt min kropp för hårda påfrestningar och har inte alltid haft regelbunden mens. Jag vet inte om jag kan få barn, sa Anna Jönsson Haag då.

Nu har hon lille Harry i famnen. 

– Just därför tycker jag att det var jättehäftigt när vi blev gravida i vintras. Samtidigt förstod man att det inte var en självklarhet. När vi kom på det första ultraljudet frågade barnmorskan om det var IVF med tanke på min tränings- och tävlingsbakgrund och hur det påverkat min kropp. 

– Men det var nog verkligen meningen först då. 

För drömmen om att skaffa familj hade funnits där länge, redan under skidkarriären. 

– När flera av våra kompisar började få barn för fyra-fem år sedan blev det mer verklighet. Då tänkte vi att vi kanske skulle skaffa barn och sedan fortsätta åka. 

De berättar om hur mycket det snackas inom skidvärlden, hur man ska göra med barnbiten. Att det är ett stort samtalsämne bland åkarna. 

– Det är väldigt vanligt att man planerar barn efter mästerskap som idrottare. Att ”då och då passar det bra”, ”skaffar jag barn nu, kommer jag bara missa det här mästerskapet”. Så går snacket. Det finns till och med de som berättar för sina sponsorer att de tänker skaffa barn vid en viss tidpunkt. 

Emil tystnar en stund innan han säger. 

– Jag tycker det där planerade snacket är läskigt.

Anna fortsätter: 

– Men vi gick också i de där tankarna. Det var ett tag då vi pratade väldigt mycket barn och försökte bli gravida, men blev det inte. Vår tanke var först också att vi skulle skaffa barn under karriären och att jag skulle komma tillbaka, och missa så lite som möjligt. 

– Men de där tankarna blev stressande. Det blev ett sådant fokus på att försöka bli gravida att jag tappade fokus på skidåkningen. Hela diskussionen blev till slut så jobbig att vi kände att, nej vi är inte redo för det här. 

Emil menar att det påverkades mycket av omgivningen i skidvärlden. 

– Det var dumt att tro att vi skulle kunna räkna med allt i datum. Men det var så folk resonerade i den värld vi mötte. Jag tycker att det var obehagligt. Man sätter en oerhörd press på sig själv, och att kroppen reagerar hårt på stress, det är ingen hemlighet. 

Anna: 

– När vi väl blev gravida, flera år senare, då mådde jag bra både fysiskt och psykiskt. Min kropp var redo då. 

I mars 2018 körde Anna och Emil sin sista världscuptävling, den i Falun. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

De har inte ångrat att de slutat med skidåkningen, men tränar fortfarande i stort sett dagligen, åker en hel del skidor och lever ett minst sagt aktivt liv. 

– Det är en livsstil och det har jag svårt att se att vi kommer att sluta med det, säger Emil. 

Hur mycket paret Jönsson Haag följer de svenska längdskidåkarna och världscupen?

– Det vore synd att säga att vi har superkoll, och när jag pratar med någon av tjejerna är det helt ärligt mest om annat. Men det är en dröm att ha lediga helger och kunna kolla ”Vinterstudion”. 

– Det gäller bara att hinna med träningspass innan sändningen drar i gång, säger Anna skrattar, och menar att hon har den som har mest disciplin. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat Anna och Emil Jönsson Haag hemma i Östersund. Foto: SUSANNE KVARNLÖF

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.