Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Att ändra träningen kan ge Johaug ett lyft"

Therese Johaug är avstängd och väntar på att hennes fall ska prövas på nytt.
Foto: / TV2
Therese Johaug tränar under sin avstängning i USA och Italien.
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug är som bekant avstängd för doping, och hennes fall ska snart upp i rätten på nytt.

I väntan på det - och OS i Sydkorea nästa säsong - har Johaug lämnat landet för att träna på hög höjd i Italien och USA.

– Att förändra träningen kan ge ett lyft, säger den personliga tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.

Norge har dominerat fullständigt på damsidan i år, och under VM tog man guld på i princip alla distanser.

Drottningen av alla var den numera 37-åriga Marit Björgen – som i Therese Johaugs frånvaro hade stor uppvisning på de längre distanserna.

Samtidigt som folkfesten i Lahtis gick av stapeln befann sig Therese Johaug på träningsbanan, och förberedde sig inför när avstängningen hävs.


LÄS ÄVEN: Therese Johaug i amerikanska Aspen

Testar nytt träningsupplägg

Enligt den norska domen blir hon fri att tävla igen nu i november, men det kan ta längre tid än så. Det hela ska nämligen upp i CAS, internationella skiljedomstolen, som ska bestämma ett straff.

Therese Johaug har sedan dess åkt från landet – och testar ett nytt träningsupplägg.

– Under tiden som gått, mitt i VM och världscupavslutningen med väldigt mycket fokus på längdskidåkning, har det inte varit så roligt för henne att sitta mitt ibland allt. Nu när alla ska prata om det, säger Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.


LÄS ÄVEN: Nya Johaug-bråket: "Det är omänskligt"

"Spännande att se hur det fungerar"

Hon har besökt amerikanska Aspen och italienska Val Senales, för att där genomgå höghöjdsträning. Enligt NRK bekräftar Johaug själv att hon aldrig tränat så hårt, så länge och så högt som nu.

– Therese har tränat väldigt bra i många år. Men att förändra träningen kan ge ett lyft. Motivationen ökar helt säkert när hon ser hur fort Marit Björgen åker, säger Mikkelsplass till NRK och fortsätter:

– Att pusha gränserna på så hög höjd under lång tid är nytt för henne. Så det kommer bli spännande att se hur hennes kropp fungerar efter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.