Astrid Jacobsen.Astrid Jacobsen.
Astrid Jacobsen.
Den här säsongen har det gått mycket bra för Astrid Jacobsen. Foto: Petr David JosekDen här säsongen har det gått mycket bra för Astrid Jacobsen. Foto: Petr David Josek
Den här säsongen har det gått mycket bra för Astrid Jacobsen. Foto: Petr David Josek

Astrid Jacobsen kan tvingas stå över VM

Publicerad

DRAMMEN. En av Norges absolut hetaste skidåkare kan missa VM i Lathis nästa år.

Anledningen? Studier.

– Om fakultetsledningen säger att jag måste plugga heltid, då måste jag plugga heltid, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Och då blir det inte så mycket skidåkning.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 29, har dubbla VM-guld på meritlistan och sopade hem tre guldmedaljer på de norska mästerskapen i Tromsö i helgen.

Men framtiden är alltså osäker för storstjärnan.

I en intervju med norska Adresseavisen avslöjar Jacobsen att studierna kan komma att stoppa henne från VM i Lahtis nästa vinter.

Ska ha möte

Hon har parallellt med skidkarriären pluggat till läkare, men frågan är hur länge till hon kan fortsätta så här.

– Fakultetet kan inte ge några garantier för att jag ska kunna få permissioner nästa år, säger Jacobsen.

– Jag måste sätta mig i ett möte med fakultetsledningen till våren och höra vilka möjligheter det finns för nästa år. Om de säger att jag måste plugga heltid, då måste jag plugga på heltid. Och då blir det inte så mycket skidåkning.

Och det innebär i princip att karriären läggs på is.

– Om jag ska satsa vidare, då vill jag satsa stenhårt på mästerskapen. Det är ju det som triggar mig.

Tog en paus

Tidigare i vintras berättade Astrid Uhrenholdt Jacobsen för SportExpressen att det började bli svårt att kombinera studierna och träningen.

Hon var trött. Hon orkade inte riktigt med allting. Hon behövde en paus.

Men i intervjun med Adresseavisen berättar hon att det över tid har fungerat väldigt bra.

– Jag har sett det här som någonting positivt. Många gånger har jag faktiskt presterat som bäst när jag kombinerat studier och idrott, säger Jacobsen.

– Jag förstår absolut om det inte passar andra, men det är upp till var och en att hitta en bra lösning.

 

LÄS ÄVEN: Här är bilderna som avslöjar norska fusket

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag