Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arga svaret till SVT: "Jag var inte döende"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Michael Berggren

I kvällens Uppdrag granskning i SVT pekas flera skidstjärnor ut som dopade.

Och Vladimir Smirnov hade högst värden – så höga att hans liv var i fara.

– Det var ganska naturligt för mig med höga värden, säger han enligt Dagbladet i kvällens avsnitt.

I kvällens Uppdrag granskning i SVT, som redan har blivit en stor snackis, pekas en mängd före detta skidåkare ut som dopade. Bland dem finns bland annat kazaken Vladimir Smirnov, som hade högst värden av alla utpekade åkare. I VM 95 tog han tre guld och blev VM-kung. Men hans värden uppges nu ha varit dödliga.

– Jag var inte döende, och inte rädd. Det var ganska naturligt för mig med höga värden, säger han i kvällens Uppdrag granskning, enligt norska Dagbladet.

"Det kan inte stämma"

Men Smirnov var inte den enda åkaren som hade höga värden. Vid en världscuptävling i finska Lahti 1997 gjordes mätningar, där flera åkare hade höga värden. Norska Marit Mikkelsplass var en av dem.

– Det kan inte stämma. Jag vet inte vad jag ska svara på det, annat än att vi jobbade mycket på hög höjd. Jag har alltid slitit med blodvärdena, det kan vara många saker som spelade in. Men jag fick aldrig någon anmärkning på mina värden när jag var i Lahti. Det är konstigt att du har de värdena, säger hon i programmet, enligt Dagbladet.

– Marit har följande att säga: Det är omöjligt att förhålla sig till ett tal hon aldrig har sett, eller hört. Vi tycker att det här är otroligt oseriöst och sårande, skriver Mikkelsplass man Pål Gunnar i ett sms till Dagbladet.

"Det kan vara naturligt"

I programmet har norrmannen Erling Jevne, med ett OS-guld, blivit uppsökt av SVT. Hans värden skilde mycket mellan två tävlingar, och är anledningen till anklagelserna. Men Jevne har en förklaring.

– Det kan vara naturligt upp och ned. När jag tränade på höjden kanske jag var uppe i 17 och sen när jag var nere på 14,7, säger han i programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.