Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Är ofattbart att man inte gjort det tidigare”

Anders Södergren Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Torgny Mogren Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Ifall Sverige skulle få OS 2026 är första tanken för många att längskidorna skulle placeras i Falun. 

Men det är inte planen.

Istället vill man skapa en skidanläggning i Hamra, Stockholm.

– Jag hade ju trott att det naturliga valet blev Falun, säger Torgny Mogren.

På måndag tas beslutet ifall Sverige tilldelas OS 2026. I Falun kommer deras backar att användas för backhoppning, men inte längdskidor och skidskytte.

Just nu är Hamra ett grustag som håller på att återställas och byggas upp. Bland annat finns det stora ytor som kan skapa banor, höjdskillnader, plats för åskådare, mediebevakning och skidskyttestadium. Samtidigt är läget något som lockar, där planen är att använda Hamra även efter OS.

”Ger vardagsmöjligheten”

– Vi skulle kunna genomföra längdskidor också i Falun, men längdskidor och skidskytte i Stockholm ger just den här vardagsmöjligheten som vi vill ha, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till deras hemsida.

Anders Södergren är en av de som suttit i beslutsgruppen som har diskuterat och planerat hur det kan se ut. Han ställer sig positivt till att bygga en skidanläggning i Stockholm.

– Fördelen med att ha den nere i Stockholm är dels att det kan bli fantastiskt mycket publik men sen behövs det en riktig skidanläggning. Om man tänker rent egoistiskt för vår sport så behövs det en skidanläggning i Stockholm som håller hög klass och som kan leverera snö under skrala vintrar, säger Södergren och fortsätter: 

Södergren: ”Ofattbart”

– Om man tänker smidigast och billigast är det klart att köra i de befintliga anläggningarna i Falun och Östersund men som sagt, jag argumenterar för att man ska köra där nere på grund av att jag vill att det ska finnas en bra anläggning.

Södergren ser inte bara fördelar inför OS utan även att det behövs en skidanläggning i Stockholm:

– För nyrekrytering vore det fantastiskt om man byggde en bra anläggning där som barn och ungdomar som vill satsa på skidor ska kunna göra det även om de bor nere i Stockholm. 

Han fortsätter: 

– Det är många ungdomar som vill göra det men det finns inte förutsättningarna, för mig är det helt ofattbart att man inte gjort det tidigare. Behovet av en anläggning i stockholmsområdet, en riktigt bra anläggning, är stor så jag ser att det måste ju finnas där. Det tycker jag oavsett om Sverige får OS eller inte, och jag är ganska övertygad om att en sådan stor anläggning skulle bära sig ekonomiskt.

Nya möjligheter för Stockholm

Det har däremot även riktats kritik mot byggandet av anläggningen i Hamra. I slutet av maj kom IOK:s utvärderingskommitté med en rapport inför beslutet. Där kritiserades valet av Hamra som en del av OS, de menar att Falun och Östersund är ett bättre beslut för miljön.

”Den förslagna Hamra-stadion för längdskidor och skidskytte ligger vid ett gammalt stenbrott. Ett stort anpassningsarbete krävs. Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén i en närliggande sjö”, skriver utvärderingskommittén i sin rapport.

Den förre landslagsstjärnan Torgny Mogren ser Hamra som ett spännande val för framtiden:

– Jag hade ju trott att det naturliga valet blev Falun när det gäller de titlarna men vi får väl se, hittar de ett område som passar väldigt bra för längdåkning så är det väl bara positivt om det blir en anläggning där i Stockholmstrakterna. 

Tror du att man kan lyckas få till banor så bra som det behövs?

– Det vet jag faktiskt inte, men det lär de ha tittat på när det gäller det området men sen går det väl att justera. Får de inte till det så tror jag inte det blir några grinande om det skulle bli flyttat till Falun heller för den olympiska kommittén. Det tror jag kan vara flexibelt möjligen, att man då kan ändra den, det tror jag inte ska vara några problem.

Kalla: ”Något nytt spännande”

Även Charlotte Kalla ställer sig positivt mot en ny skidanläggning i närheten av Stockholm:

– Falun är sen gammalt en trygg och säker arrangör av stora skidtävlingar medan Hamra kan bli något nytt spännande, förklarar hon och fortsätter:

– En modern anläggning för längd i Stockholm kan säkert leverera OS-deltagarna vad de vill ha i form av utslagsgivande banor, men framför allt tror jag att närheten till OS-arenan kan innebära att fler har möjlighet att åka skidor regelbundet i huvudstadsregionen.