Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är för dåliga – nu blir båda diskade

Hånas efter videon: ”Han är en skam”
Tautvydas Strolia deppar efter gårdagens lopp. Foto: Instagram

ÖSTERSUND. Ski Tour 2020:s regler har skördat sina första offer. 

Litauern Tautvydas Strolia och armeniern Katya Galstyan diskas. 

För att de hade för dålig tid i det första loppet. 

Ski Tour 2020 är nytt. På många sätt. 

Förutom att det avgörs på platser som sällan eller aldrig är med i världscupen och vissa av loppen är unika (sprint i Åres slalombacke samt långlopp mellan två nationsgränser) så har touren en speciell regel. 

Du får inte vara för långsam. 

Om en åkare är mer än 15 procent bakom den vinnande tiden, 18 procent på damsidan, då blir hen diskad. För att ge ett räkneexempel. 

Om åkare X vinner ett lopp på tiden 30 minuter, då får man inte vara mer än 4 minuter och 30 sekunder bakom på herrsidan och 5 minuter och 24 sekunder på damsidan. 

Två diskade direkt – hade för dåliga tider

Den regeln skördade två offer under gårdagen. 

Sjur Röthe vann 15 kilometersloppet på tiden 30.41.5. Tautvydas Strolia från Litauen slutade hela 6.54.4 bakom norrmannen, en bit över de tillåtna 15 procenten och han diskas därmed. 

På damsidan vann Therese Johaug på 21.49.7 och armeniern Katya Galstyan skidade in först 5.15.6 bakom henne, även det en bit över de tillåtna 18 procenten. 

Och det kunde varit fler som rök. Ytterligare en damåkare och tre herråkare låg illa till, men ”räddades” av juryn. Fis presschef Doris Kallen berättar att det är helt enligt reglementet, att juryn kan bestämma sig för att fria om de känner att en åkares tid är på precis på gränsen. 

Halfvarsson efter 45:e-platsen: ”Parodi”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.