Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är dumt att uttala sig – som att vi går över lik”

Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

Det spekuleras i Norge. 

Föremål för spekulationerna? 

Frida Karlssons och Ebba Anderssons träningsmängd. 

– Jag tycker det är dumt att uttala sig, säger Frida Karlsson.

”Sverige har inte kontroll”. 

Det menade den norska tv-kanalen TV2:s expert Petter Skinstad, ett inlägg i en debatt som pågick i slutet på september. 

Skinstad påstod, precis som kollegan Torgeir Björn på NRK, att de svenska stjärnorna Frida Karlsson och Ebba Andersson pressar sig för hårt på träning för att kunna utmana Therese Johaug. 

– Ta Frida Karlsson som exempel, som tar pauser med jämna mellanrum, då har man inte saker under kontroll. Therese Johaug har läget under kontroll. Hon är väldigt sällan sjuk eller sliten och kan upprätthålla kontinuitet i sin träningsvardag. Det är kontroll, sa Skinstad. 

Även Torbjörn Nordvall, tidigare presschef för svenska landslaget och numera Charlotte Kallas personliga mediekontakt, slog i en krönika för norska Nettavisen fast att svenskorna tränar på fel sätt. 

Nu slår Ebba Andersson och Frida Karlsson tillbaka mot påståendena. 

– Jag tänkte att det enbart måste vara spekulationer. För jag har i alla fall inte delat med mig exakt av vad jag gjort i träningssammanhang. Jag är inte heller jättepeppad på att göra det heller. Jag känner att det är min ensak och något som jag delar med de som är närmast mig, som min pappa till exempel, som är min personliga tränare, säger Ebba Andersson. 

Även Frida Karlsson poängterar att de norska experterna inte har speciellt stor insyn i hennes träningsupplägg. 

– För det första vet de inte någonting om vår träning. Det är inte som att min träningsdagbok är utgiven. De vet kanske två procent? 

Hur känns det då att se de uttalandena, om det kommer från folk som inte har koll?

– Det rör mig verkligen ingenting när någon annan uttalar sig så där. För de pratar om någonting som de verkligen inte vet någonting om. 

– Det är som om jag skulle gå på konstmuseum och säga att ”den här tavlan var fin”, liksom. 

Det kan du väl få göra i och för sig?

– Det kan jag göra, men jag är inte insatt. Jag ser bara någonting, jag ser inte det andra ser och har inte hela bilden. Då tycker jag att det är dumt att uttala sig. 

Ebba Andersson: ”Smickrande”

Andersson har inte förvånats över att diskussionen kommit upp. 

– Det känns inte superkonstigt att de har de gissningarna, men det är enbart gissningar. För det är vi två som har visat på en hög nivå och visat att vi har ambitioner att sträva mot Thereses nivå. I den jakten – som de gärna vill uttrycka det – så är det inte jättekonstigt att de drar såna slutsatser som att vi går över lik för att uppnå det. Men jag vet ju att jag inte tränar för att enbart kunna slå Therese. Utan jag tränar för att bli en så bra skidåkare som möjligt och fortsätta utvecklas – oavsett vilken nivå Therese håller. 

– Man får se det som lite smickrande att de lägger så pass stort fokus på en själv och har intresse för den satsning man gör… Jag tar det som en komplimang. 

För att undvika spekulationer framöver kommer Frida Karlsson med en uppmaning till Skinstad och de andra norska experterna. 

– De kan bara ringa mig och fråga om min träning! 

Sedan brister hon ut i skratt.

– Eller, de kanske har pratat med mig? Det vet jag i och för sig inte. 

Men ligger det inte någon sanning i vad de säger då, att det kan bli en för tuff uppgift att försöka nå upp till Johaugs nivå?

– Jag ser det som en riktig morot. Vi gör jobbet ännu bättre om vi har någonting att jaga. Jag kan bara tala för mig själv och min egen träning. Jag ser inte jättemycket till Therese Johaug när jag tränar, där kan jag inte påverka någonting. Jag kan se till hennes styrkor och svagheter, väga in mina egna och se vad jag skulle behöva förbättra. Men jag tänker aldrig ”jag måste köra en till intervall för att slå Therese” utan jag tänker på att jag i så fall behöver en till intervall för att utvecklas mer. Jag utgår alltid från mig själv, det vore jättekonstigt att utgå från någon annan. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.