Han har gröna solglasögon, ett par skidor i ena handen och adrenalinet pumpar som en atlantångarmotor i hela kroppen. Petter Northugs självförtroende vet inga gränser just nu.
Det är den 4 mars 2011, och skidstjärnan har precis spurtat hem guldet i VM-stafetten inför tusentals euforiska norrmän. Många av dem har kommit till Holmenkollen bara för att få en skymt av Petter Northug.
Norrmannen gör en bromssladd framför Marcus Hellner innan han kliver över mållinjen och kramas om av sina lagkamrater. Någon minut senare skriker han flåsande ut sina hån mot de svenska legendarerna in i kameran som filmar honom i målområdet.
– Kong Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beating today!

***
Det är knappast någon slump att Petter Northug väljer att kanalisera sin guldglädje i form av pikar mot Sverige den där marsdagen i Oslo. Ända sedan Northug som femåring började åka skidor runt barndomshemmet utanför Mosvik, samt följa tävlingar på tv, har han fått höra att det är extra viktigt att slå Sverige.
Northugs självbiografi ”Min historia” släpptes i höstas. I boken tar norrmannen upp minnen som rör hela idrottskarriären, och täcker även in omskrivna delar av privatlivet som fyllekörningen och första flickvännen Rachel Nordtömme.
Men i pressmeddelandet som släpptes i våras låg fokus på... Just det, Sverige.
– Det finns många experter i Sverige. De har varit duktiga på att berätta för omvärlden hur jag fungerar, vilka mina drivkrafter är och vad som motiverar mig. Nu är det dags att alla får veta vad jag verkligen tycker, tänker och känner, sa 32-åringen.
***
Northugs Sverige-hån har tagit sig olika former. Han har gett sig på gamla legendarer – och bland annat påstått att han haft en piltavla med en bild på Gunde Svan – men främst har fokus legat på de aktiva i det svenska landslaget.
Northug riktade tidigt in sig på Marcus Hellner.
”Den rivaliteten var jag uppvuxen med, men den hade aldrig varit personlig, inte förrän Hellner dök upp på banan”, skriver Northug i boken ”Min historia”.
”När han hade blivit tillfrågad om mig, hade han sagt att han skulle krossa mig. Sedan dess hade det varit en del av min arbetsbeskrivning att besegra Marcus Hellner så grundligt och så ofta som det överhuvudtaget var möjligt”.

Fokus skiftade efter ett tag till Emil Jönsson (enligt pappa John för att Jönsson var bättre på att ge svar på tal) för att på senare år främst övergå till Calle Halfvarsson.
Northug har som bekant varit helt under isen de två senaste säsongerna. Halfvarsson har samtidigt tagit flera pallplatser i världscupen och VM-medalj i stafett – det har inte hindrat Northug från att gå hårt åt svensken.
– Han är en sorglig stackars åkare som aldrig kommer att lyckas. Jag unnar honom allt gott. Men skidåkare, det var fel yrke, sa Northug till VG i november.
Men det finns en svensk åkare som Northug endast uttryckt sin respekt för: Johan Olsson.
I sin bok skriver Northug:
”Hans styrka är hans renodlade kapacitet och han är taktiskt smart utifrån sina förutsättningar. Synd bara att han är svensk”.
LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta
***
De åtskilliga hånen till trots har Northug varit en av de mest populära idrottarna även i Sverige.
Hysterin har varit stor kring stjärnan i samband med världscuptävlingar i Sverige, och 2011 placerade SportExpressen Northug som nummer ett på listan över årets 100 hetaste idrottare i Sverige.
Men en gång gick Northug så pass långt att polisen var oroliga för hans säkerhet i Sverige. Slottssprinten avgjordes i Stockholm bara några veckor efter utspelen vi gick igenom i början av artikeln – och stjärnan fick skyddas av livvakter under tävlingen.
Northug själv såg inte speciellt allvarligt på hotbilden mot honom.
"Nu var det slut på den lugna sidan. Sprint, action, burop och dödshot. Nu började det äntligen likna en folksport”.
***
– Visa dem ryggen, min pojke.
Även om rivaliteten med Sverige har eggat Northug i spåren genom åren är det nog de där orden från hans farfar som gjort störst avtryck på norrmannen. Det var bland de sista orden han fick höra från sin farfar, "Beste", från sjuksängen på ålderdomshemmet i Mosvik.
Och Northug gav allt för att uppfylla sin farfars sista önskan. Efter de längsta och mest uttömmande passen var han kvar i spåren när de andra gått hem, för att träna på acceleration och explosivitet. Träning som legat till grund för hans unika spurter, som kunnat ta honom till framgångar i allt från sprint till femmil.
Petter Northugs relation med det norska skidförbundet har varit omdiskuterad de senaste åren. Men faktum är att Northug fick ett horn i sidan till landslagsledningen tidigt i karriären.

Den första Northug-hysterin i Norge uppstod den 21 januari 2006 när den då 20-årige skidåkaren kör hem tremilsguldet på norska mästerskapen – som första junior någonsin.
Alla är övertygade om att biljetten till OS i Turin är säkrad.
– Han är Norges bäste skidåkare just nu, säger ikonen Frode Estil i norsk tv.
Men Northug tas inte ut i landslaget. Han är för ung, låter tränaren Krister Sörgård meddela när de möts snabbt i ett förråd efter målgång.
Beskedet är ett svek i Petter Northugs ögon.
"Det triggade något i mig. Jag blev förbannad. Och när jag blir förbannad kan de lika gärna bara packa ihop våffeljärnen och korvgrytorna och ge mig guldet direkt och avblåsa hela tävlingen. När jag blir förbannad är det redan avgjort. Det är det svenskarna aldrig har förstått", skriver Northug i ”Min historia”.
PETTER NORTHUGS FRÄMSTA MERITER
OS
Guld sprintstafett, 2010
Guld femmilen, 2010
VM
Guld stafett, 2007
Guld skiathlon, 2009
Guld femmilen, 2009
Guld stafett, 2009
Guld skiathlon, 2011
Guld stafett, 2011
Guld femmilen, 2011
Guld 15 kilometer, 2013
Guld stafett, 2013
Guld sprint, 2015
Guld sprintstafett, 2015
Guld stafett, 2015
Guld femmilen, 2015
Totalt 20 mästerskapsmedaljer
Världscupen
Seger i totala världscupen 2010 och 2013
Totalt 32 pallplatser
***
Lågan efter OS-nobben 2006 brann länge, och räckte som bränsle fram till 20 mästerskapsmedaljer och två segrar i den totala världscupen.
Men nu är karriären är över, meddelar en tårögd Northug på en presskonferens i Trondheim.
Petter Northug är inte förbannad längre.
Innebär det här också slutet på åratal av hånfulla kommentarer om svenska längdskidåkare?
Tja. Petter Northug är klar som tv-expert för den norska kanalen TV2. I vinter väntar ett VM i Seefeld, där Sverige ställer upp med ett av de på papperet svagaste herrlaget på flera år.
Vad tror du själv?
LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta