Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Är bara svenskarna som valt att göra så"

Vidar Löfshus.Foto: Nils Petter Nilsson
Therese Johaug.Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Norska skidlandslagets användande av astmamedicin och nebulisator har kritiserats i Sverige.

Nu svarar Norge – med att man är överraskade över att Sverige inte använder samma metod.

– Det är bara svenskarna som har valt att inte behandla sina utövares luftvägar så, säger norska landslagschefen Vidar Løfshus enligt Adressesavisen.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

I oktober avslöjade norska tidningen Adresseavisen att det norska landslaget under tävlingar använt sig av så kallade nebulisatorer i sin vallatrailer.

Där har åkare mellan prolog och finalrace i sprint kunnat använda maskinen för att inandas saltvattenlösning, eller i vissa fall astmamedicin. Förre landslagsåkaren Öystein Pettersen bekräftade för tidningen att han fått astmamedicin i vallatrailern.

Sveriges skidledning har varit kritisk till metoden.

– Ett väldigt bra exempel på de gråzoner som förekommer inom toppidrotten. Om hela världen anser att det inte är okej att använda dessa apparater så tycker jag faktiskt Norge borde anpassa sig efter det. Och jag hoppas de gör det nu, säger har svenska damlandslagets tränare Ole Morten Iversen sagt till Expressen.

Svarar Sverige

Nu svarar Norges landslagschef Vidar Løfshus på den svenska kritiken.

– Jag är väldigt överraskad att de inte har använt den här metoden, säger Løfshus enligt Adressesavisen.

Adresseavisen har också pratat med Sveriges landslagsläkare Per Andersson, som säger att en idrottare som har behov av höga doser astmamedicin borde vila i stället – och att ingen svensk skidåkare använt nebulisator.

Løfshus svar:

– Användning av nebulisator är ingen nytt i sportsammanhang, varken bland holländska skridskoåkare eller andra nationer i skidåkning. Det är bara svenskarna som har valt att inte behandla sina utövares luftvägar så.

Efterlyser regler

Ole Morten Iversen säger till Adresseavisen att man borde införa tydligare regler.

– Det vore bra att klargöra vad som är acceptabelt. Hela världen verkar tycka att det många i Norge har hållit på med inte är okej. Då borde Norge kanske rätta sig efter det. Det kan vara ett billigt pris att betala för att få tillbaka trovärdigheten till skididrotten, säger Iversen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.