Antidopingchefens dom: SVT tänkte fel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Jakobsson (bildbyrån) /

VAL DI FIEMME. Materialet i "Uppdrag granskning" avslöjar flera misstänkta fuskare.

Men SVT har tänkt fel i sitt arbete - och var nära att göra en rejäl miss.

Så lyder domen från internationella skidförbundets antidopingchef Rasmus Damsgaard, som har fått se tv-klippen.

– Det fanns några riktigt bra delar och några dåliga delar, säger Damsgaard.

På ett möte i Val di Fiemme fick tre personer titta igenom "Uppdrag gransknings" material.

Sveriges förbundsdirektör Niklas Carlsson, Norges förbundsbas Erik Röste - och Rasmus Damsgaard, antidopingchef på internationella skidförbundet (Fis).

Precis som SPORT-Expressen tidigare berättat handlar det om blodvärden från 90-talet som tyder på att flera storåkare varit dopade.

Damsgaard gillar programmet, slår han fast. Men det finns ett problem.

– Resultaten som de har fått in är analyserade med en maskin som inte är särskilt precis, säger Rasmus Damsgaard.

"Ett missförstånd"

Det handlar om en så kallad blodscanner. En maskin som inte längre används i antidopingarbetet.

Till en början visste inte SVT om detta, berättar Damsgaard.

– Det blev ett missförstånd. De hade fått berättat för sig att det var en laboratoriemaskin, men så var det inte.

– Det gör att programmet går från att vara väldigt bra till... det är nästan så att man rycker på axlarna, ännu en gång.

Fokus på fel åkare

Vissa delar tycker ändå Damsgaard är intressanta.

- "Uppdrag granskning" lägger mycket tid på åkare som ligger i gränszonen, men när det handlar om en så här opålitlig maskin är det fel åkare att fokusera på.

– Däremot har de resultat på vissa åkare, som är skyhöga. Och när någonting är skyhögt, även på de här maskinerna, är det värt att följa upp. De borde ha fokuserat mer på just de här åkarna.

Fanns det stora namn med skyhöga resultat?

– Ja, det gjorde det. Kanske blev de för ivriga. Ikoner inom sporten låg i gränszonen och de trodde att de här resultaten var giltiga, men det är de absolut inte.

Kommer programmet att "skaka om" idrottsvärlden?

– Det kommer inte att skaka om forskare eller personer som har jobbat med antidoping. För alla vet vad som hände på 90-talet.

”UPPDRAG GRANSKNING” TAR EN NÄRMARE TITT PÅ LÄNGDSKIDÅKNINGEN

13 FEBRUARI: I slutet av ”Uppdrag granskning” berättar programledaren Janne Josefsson vad nästa program ska handla om. Och det är längdskidåkningen som ska granskas: ”Lagom till skid-VM i Italien så blir det ett avslöjande som kommer att skaka om idrottsvärlden. Jag lovar er”.

-

21 FEBRUARI: Janne Josefsson är på plats i Val di Fiemme. Sverige ger sina åkare order om att inte uttala sig. Samtidigt sätter sig Norge ner för att prata igenom situationen. När SPORT-Expressen träffar Josefsson berättar han att uppgifterna som ska presenteras hittills har varit okända.

-

22 FEBRUARI: Norges skidbas Erik Röste har fått se ”Uppdrag gransknings” material. Och han avslöjar att flera åkare namnges i klippen. Men programmet var då inte färdigklippt. ”Saker kan komma att ändras, säger Röste till Dagbladet. Han säger också: ”Vi har ingenting att dölja”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.