Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Antidoping Norges miss i Johaugs förhör

Therese Johaug Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

OSLO/STOCKHOLM. För att bevisa Therese Johaugs skuld i frågan om att clostebol hittades i hennes system tog Antidoping Norges Nils Kiaer upp ett gammalt fall med en 17-årig simmerska.

Men på nolltid vände det exemplet till Johaugs fördel när en av domarna i rättegången konstaterade att det i domen stod att "17-åringen borde ha frågat sin läkare om salvan".

Något Therese Johaug gjorde.

På torsdagen inleddes den andra och sista dagen i förhandlingen kring Therese Johaugs positiva dopingprov.

Tre jurister ska för det norska idrottsförbundet bedöma vilket straff Johaug ska tilldelas, Antidoping Norge har föreslagit 14 månaders avstängning för Johaug.

 

LÄS ÄVEN: Hemliga mejlet – som avslöjar Johaug.

"Det är utövarens personliga plikt"

Under torsdagen kallades Nilas Kiaer, advokat för Antidoping Norge, till förhandlingen för att bevisa vilken skuld Johaug har för att ett otillåtet preparat fanns i hennes kropp.

Kiaer menar att Johaug bär den yttersta skulden och att Johaug därför inte kan bedömas vara skuldfri till att hon fick i sig clostebol.

Är man inte skuldfri ska man enligt Wadakoden få minst 12 månaders avstängning.

– Det är utövarens personliga plikt. Dopingsaker kan vid de allra flesta tillfällen undvikas. Och den som kan se till att det undviks är utövaren själv, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Holmberg: Därför måste Johaug straffas.

Antidoping Norges miss talar för Johaug

För att lägga fram bevis för sin sak tar Kiaer upp ett antal gamla domar, bland annat en gällande en 17-årig simmerska som fick Trofodermin av sin mamma för att läka skadad hud mellan tårna. Han förklarar att simmerskan ansågs ha skuld. Men hon uppfattades inte ha använt salvan för att höja sin prestation. Därför bedömdes hon ha "obetydlig skuld".

– Johaug är tio år äldre och man kan ställa större krav på henne än en 17-årig simmerska, säger Kiaer.

Men därefter kom vändningen som helt är till Johaugs fördel. En av domarna i fallet, Ivar Sölberg läser i domen gällande den 17-åriga simmerskan att de i domen ansåg att hon borde ha rådfrågat sin läkare innan hon använde salvan, något Therese Johaug gjorde.

Därmed är det ett misstag från Antidoping Norges sida att ta upp fallet med simmerskan i försöket att bevisa Johaugs skuld i frågan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!