Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anrell dödshotad efter sin krönika om Norge

Lasse Anrell.Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYR N
Therese Johaug.Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Lasse Anrell är aktiv i debatten kring norsk skidåkning och doping.

Nu har ett dödshot kommit in till Nya Wermlands Tidningen, riktat direkt mot Anrell.

– Det stod att han skulle akta sig för att åka till Norge, för då skulle han bli ett huvud kortare, säger Nya Wermlands Tidningens chefredaktör Staffan Ander, som har polisanmält hotet.

– Det är känsliga saker, det här med Therese Johaug, säger Anrell.

Dopingavslöjandena kring först Martin Johnsrud Sundby och därefter Therese Johaug har varit skidvärldens stora samtalspunkt den senaste tiden.

Lasse Anrell, tidigare profilerad krönikör på Aftonbladet, har blivit en av de starkaste rösterna i debatten. I månadsskiftet skrev han en uppmärksammad krönika för Nya Wermlands Tidningen, i vilken han krävde att alla norska skidåkare skulle stängas av i två år.

Anrell skrev bland annat följande.

"Therese Johaug har verkligen kommit undan billigt. Hela skidvärldens blonda lilla fästmö. Där har leendet stelnat som på en fuskare och en människa som trodde att hon var untouchable på grund av sitt förbunds storhet och sin egen trevlighet."

Lasse Anrell dödshotad

Med texten och några efterföljande utspel, bland annat i Expressen TV, så har Anrell plötsligt blivit en rikskontrovers i Norge.

– Det har varit ganska mycket reaktioner från vanligt folk i Norge. Till 65-70 procent är det negativt, det pendlar mellan det milt negativa och det hatiska. Det har också funnits folk som vill berätta om intriger inifrån norsk skidåkning. Jag har inte kunnat kolla att det stämmer, så jag har inte kunnat skriva om det. Men norsk skidåkning är inte en enhetlig hejarklacksledare. Det finns folk som ifrågasätter även på insidan, säger Anrell.

Anrell har även fått motta ett direkt dödshot.

– Jag har inte fått läsa hotet, men NWT har gått till polisen med det. Det är känsliga saker, det här med Therese Johaug.

"Ska akta sig för att åka till Norge"

Staffan Ander, chefredaktör på NWT, har polisanmält hotet.

– Det var ett klart riktat hot mot Lasse, skrivet på norska, anonymt, säger Ander.

– Det stod att han skulle akta sig för att åka till Norge, för då skulle han bli ett huvud kortare. Och vi har som princip att anmäla alla hot. Släpper man igenom ett så kan det bli ett för mycket.

Vad har ni fått för reaktioner i övrigt?

– Vi har fått mejl med sura kommentarer och givetvis mycket hurrarop också. Vi har fått väldigt mycket reaktioner. Lasse är väldigt populär krönikör hos oss.

"Korkade skidhuliganer"

Skidsupportrar har vanligtvis ett väldigt städat rykte – men Anrell har fått se en ny sida av gruppen.

– En del mejl har varit förfärliga. Det är korkade skidhuliganer. Det var nog värre än jag hade förväntat mig, säger Anrell.

– Men jag får stöd också, som sagt. Det är läkare i Sverige som hör av sig och stöttar mig fullständigt, folk som bekräftar att det är oetiskt att pumpa friska människor fulla med medicin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.