Anna Haag. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Haag. Foto: Nils Petter Nilsson

Anna Haag stöttades – av Björgens mamma

Publicerad

Efter genombrottet i Vancouver-OS blev kraven för mycket för Anna Haag.

I SVT:s dokumentär Sveriges skidhjältar berättar 27-åringen om hur hon har Marit Björgen som förebild – och stödet från norskans mamma.

– Det där har jag tänkt på sedan dess, säger Haag i dokumentären.

Som 23-åring slog Anna Haag igenom stort under OS i Vancouver 2010.

Först säkrade Haag ett silver på skiathlon efter Marit Björgen. Tre dagar senare tog hon sitt andra silver – i sprintstafett tillsammans med Charlotte Kalla.

I dokumentären Sveriges skidhjältar som sänds tisdag kväll berättar Haag om hur OS-succén blev en chock för henne, och hur hon gick in i väggen efter den hårda träningen därefter.

Haag berättar även om hur hon hoppas nå samma utveckling som Marit Björgen, som själv hade flera motiga år i mitten av sin karriär efter sitt genombrott.

– Jag har lärt mig av alla de här åren... Jag har hela tiden haft i bakhuvudet att Marit Björgen slog igenom som ung, fick några tunga år, men sen kom tillbaka otroligt stark. Om hon kan så kanske jag också kan, säger Haag i dokumentären.

"Mer tålamod"

27-åringen berättar också om stödet från Marit Björgens mamma – till Haags egen mamma.

– Marits mamma sa till min mamma under VM i Oslo att "Anna måste ha tålamod – det kommer". Det där har jag tänkt på sedan dess. Jag är väldigt forcerad ibland, jag vill väldigt mycket. Jag pushar mig själv väldigt hårt, för att jag vill så mycket. Det där tålamodet har jag aldrig haft. Jag hoppas att det kommer med åldern, att jag ska ha fått mer tålamod och att jag kan ge mig själv tiden som jag behöver, säger hon.

Det tredje avsnittet av Sveriges skidhjältar sänds tisdag kväll klockan 22:00 i SVT 1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag