Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Haag slog till med ett superlopp

Foto: Eurosport.

DAVOS/STOCKHOLM. Anna Haag slog till med ett jättelopp i Davos. Efter en tung säsongsinledning hittade Haag formen till dagens lopp över tio kilometer i klassisk stil. Haag slutade fyra, en dryg minut efter segraren Therese Johaug.

– Efter de här åren som inte varit så kul betyder det mer än man tror. Det kommer jag fatta mer i kväll, säger Haag.

Anna Haag har haft svårt att hitta formen i början av säsongen. En förkylning förstörde premiärhelgen i Ruka, och förra helgen saknades formen i Lillehammer. Men inför helgen kände Haag att formen är på väg tillbaka.

– I går kändes det skit, men i söndags kände jag att det svarade bra under loppet. Jag kände att jag får en vecka till att läka från förkylningen kommer det lossna.

Men i Davos träffade 28-åringen rätt. Haag gick ut som åtta, och tog en stor ledning i mål. Sedan följde en lång väntan i målfållan på att favoriterna skulle gå i mål. Då passade sambon Emil Jönsson på att genomföra en liten kupp. Jönsson dök upp i målfållan och gav Haag en grattis-kyss i målfållan.

– Får jag till det i klassiskt, då går det fort, och vice versa. Om jag inte får till det i skejt, då går det långsamt, säger hon.

"Emil bryter ihop"

Sedan genombrottet för fem år sedan har Anna Haag haft svårt att hitta tillbaka till den absolut världstoppen. Trots det har hon valt att se positivt på karriären, trots de svaga resultaten.

– Jag återkommer alltid till att jag är optimistisk och positiv. Emil håller på att bryta ihop på mig, för varje tävling tänker jag att oj, de kanske jag vinner, som ett litet barn. Trots att jag kanske inte vet att det är möjligt. På så sätt kan smällen bli hårdare när man är så positiv, säger hon.

Dagens tvåa, Marit Björgen, gläds också hon med Anna Haag.

– Det har säkert varit väldigt tufft för Anna. Och när man får till bra lopp är det inspirerande, sa Björgen och fick medhåll av segraren Therese Johaug.

– En fjärdeplats av henne är otroligt bra. Väldigt roligt för Anna, hon har kämpat otroligt länge.

Tre svenskor topp tio

Till slut fick Anna Haag se sig slagen av de suveräna norskorna Marit Björgen och Therese Johaug samt finskan Kerttu Niskanen. Haag missade pallen med åtta sekunder.

– Ja det är surt, så klart. Men man kan inte gapa efter allt jämt. Jag är överlycklig över att få det här resultatet, säger hon.

Flera andra svenska gjorde fina insatser i Davos. Utöver Anna Haag var Sofia Bleckur och talangen Sofia Henriksson bland de tio bästa.

– Jag tror vi är ett starkt lag som kommer att kunna göra bra prestationer under säsongen, säger Bleckur.

Emma Wikén slutade på 18:e plats, Charlotte Kalla på 15:e och Sara Lindborg på 26:e .

Världscupen i längdskidor

DAVOS, Schweiz
damer, 10 km (k)
1) Therese Johaug, Norge, 28.30,8, 2) Marit Bjørgen, do, +42,5, 3) Kerttu Niskanen, Finland, +58,5, 4) Anna Haag, Sverige, +1.07,1, 5) Sofia Bleckur, do, +1.16,4, 6) Heidi Weng, Norge, +1.21,0, 7) Justyna Kowalczyk, Polen, +1.21,7, 8) Anne Kyllönen, Finland, +1.23,5, 9) Sofia Henriksson, Sverige, +1.28,0, 10) Laura Mononen, Finland, +1.36,8.
Övr sv plac
15) Charlotte Kalla +1.45,5, 26) Sara Lindborg +2.16,6.
Världscupen e sju av 27 deltävl
1) Björgen 599 p, 2) Johaug 488, 3) Weng 344, 4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 304, 5) Kalla 246.
Övr sv plac
12) Ida Ingemarsdotter 132, 19) Emma Wikén 81, 21) Haag 75, 26) Bleckur 60, 29) Henriksson 51, 30) Hanna Falk 46, 34) Lindborg 36, 36) Stina Nilsson 34, 55) Lina Korsgren 12, 61) Magdalena Pajala 4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.