Foto: Nils Petter Nilsson / Gepa Pictures / SVT.seFoto: Nils Petter Nilsson / Gepa Pictures / SVT.se
 Foto: Nils Petter Nilsson / Gepa Pictures / SVT.se
Anna Haag. Foto: Nils Petter NilssonAnna Haag. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Haag. Foto: Nils Petter Nilsson
Maiken Caspersen Falla. Foto: Gepa Pictures/ Florian ErtlMaiken Caspersen Falla. Foto: Gepa Pictures/ Florian Ertl
Maiken Caspersen Falla. Foto: Gepa Pictures/ Florian Ertl

Anna Haag och Falla straffas för skejtning

Publicerad

Under skiathlonen i Lahtis skejtade Anna Haag och Maiken Caspersen Falla i den första kurvan.

För det tilldelas de ett var sitt gult kort som följer med dem under Tour de Kanada.

– Det är ingenting som jag känner till att vi har fått till oss, säger förbundskapten Rikard Grip.

Till Tour de Kanada som startar den 1 mars så tar Anna Haag med sig en 31:a plats i skiathlonen som avgjordes i Lahtis i helgen. Men hon tar även med sig ett gult kort.

Det var i den första kurvan av loppet - under den klassiska delen - som juryn på plats ansåg att Haag och norskan Maiken Caspersen Falla skejtade.

Därför tilldelades de var sitt gult kort, något som ingen av dem informerades om. Enligt de nya riktlinjerna som togs i bruk inför den här säsongen så behöver juryn på plats vare sig informera åkaren eller ge åkaren chansen att förklara sig innan de delar ut ett gult kort.

Norge: "Det är lite konstigt"

I Norge är man lite besvikna över att de inte fick någon information.

– Vi tycker att det är lite konstigt. Vi borde ha fått veta om det. Så har det varit tidigare, även den här säsongen, säger landslagstränaren Roar Hjelmeset till NRK.

Falla själv håller med sin tränare och tillägger att hon inte har en aning om vad hon har gjort för fel. Att hon nu åker till Kanada med ett gult kort i bagaget är hon inte helt nöjd med.

– Jag är lite bekymrad, för jag vill helst inte ha det. Det kan få stora konsekvenser om man gör ett fel till. Dessutom har jag inte fått någon information om vad jag har gjort fel. Så det är en väldigt speciell situation, säger hon till NRK.

Rikard Grip tar nyheten med ro

Inte heller den svenska förbundskaptenen Rikard Grip kände till Haags gula kort. Men han tar nyheten med ro.

– Vår rutin är att vi kollar alltid upp sånt inför tävlingar. Då kollar vi hur det ser ut, om åkarna har kort eller inte, säger han.

– Men det där är ju ingen stor sak. Man har det - det handlar mest om att man ska vara medveten om det. Men det kommer inte påverka något på plats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag