Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Haag: "Det kanske är lite osvenskt"

Ann Haag har inte kunnat åka så många lopp i världscupen
Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Hon var lite osäker på om hon verkligen skulle komma med i VM-truppen
Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello

SEISER ALM. Meritlistan är blytung: Ett OS-guld, två OS-silver, två VM-silver och ett VM-brons.

Hon kan dessutom beskrivas som möjligen den mest positiva person som någonsin tillhört ett svensk skidlandslag.

Så varför verkar ändå så många provoceras av Anna Haag?

– Jag är den jag är. Men det är kanske lite osvenskt att försöka vara positiv även i de dystraste stunder, säger Haag.

Pressträffen på landslagets VM-läger är på väg mot sitt slut när det uppstår plötsligt en smula förvirring i lobbyn på Hotel Uhrtaler.

Kvar på SportExpressens intervjuschema är bara en kvart med Anna Haag.

Trodde vi.

– Va? Nä, det stämmer inte. Jag har inte fått besked om att någon ville prata med mig i dag, säger Anna Haag när hon passerar av en slump för att ta en kopp kaffe i fiket.

Jo. Jag vill. Och det står faktiskt här på schemat.

– Jaså? Oj! Jamen, det är okej. Ge mig bara en minut!

Situationen känns ganska typisk för den svenska landslagsveteranen. Inte att hon missat en tid, tvärtom - däremot att hon sedan bara löser problemet med ett leende och glatt humör.

– Det är ju alltid så kul att komma hit. Vi har varit här inför varje mästerskap sedan 2010, det är en plats jag förknippar med...förväntan, säger Anna Haag efter att hon landat i en skinnfåtölj.

Haag om osäkerheten inför VM

VM i Lahtis blir Haags femte världsmästerskap. Under tiden har hon dessutom avverkat två ytterst framgångsrika olympiska spel.

Men trots att Haag i december gjorde sitt bästa världscuplopp (åtta) på två år var det inte helt glasklart att hon skulle ta en plats i truppen till Lahtis. Speciellt inte då Haag tvingades avstå alla världscuplopp efter nyår.

Ärligt talat - hur osäker var du själv på en plats till Lahtis?

– Du är aldrig säker innan du fått det på pränt. Men med de resultat jag gjorde före jul - då jag ändå kände att det fanns mer att ge - så kände jag väl att det ska mycket till för att jag skulle stå helt utanför VM-truppen.

Haag fortsätter:

– Sedan betyder det inte att jag verkligen får åka någon distans. Den ovissheten är kvar. Men det är också en del av vardagen när du blivit uttagen till ett mästerskap.

Om jag nu låter dig vara förbundskapten - vilka distanser skulle du ta ut dig till?

– Det skulle jag aldrig vilja vara! Jag är så jäkla glad att jag inte har det ansvaret.


* * *


Ända sedan mästerskapsdebuten 2009 i Liberec har Anna Haag varit en av damlandslagets profiler.

Ständigt omtalad.

Och märkligt omtvistad.

När VM-truppen presenterades handlade större delen av mejlen i min mejlkorg om beska ifrågasättande av Haags plats i truppen.

Någon vecka tidigare gick förre SVT-profilen Elisabet Höglund till ett närmast brutalt angrepp mot Haag in ett inlägg på sin blogg.

Jag vet inte riktigt varför - men det känns som att många där ute blir provocerad av dig på något sätt?

– Jo, jag förstår vad du menar, säger Anna Haag.

Har du någon teori om varför?

– Det är kanske lite osvenskt att försöka vara positiv även i de dystraste stunder. Men sån är jag. Så är hela min familj. Vi plockar alltid ut det positiva - och sedan fokuserar vi på det.

Haag funderar ett par sekunder innan hon fortsätter:

– Jag kan verkligen önska att alla skulle se saker ur mitt perspektiv - men jag vet ju att det inte går. Men kan jag inspirera bara någon att göra det blir jag jättelycklig och får energi av det.

Men alla verkar inte reagera så?

– Om folk stör sig på saker jag gör är det inget jag lägger någon större vikt på. Jag kan inte behaga alla.

Som uppenbarligen Elisabet Höglund?

– Nä (skratt), men då tänker jag så här; Alla har rätt till en åsikt. Och hon är före detta elitidrottare, och att vara det som kvinna på den tiden kan inte varit så enkelt.

Men blir du inte sårad?

– Nej. Jag ser det inte som ett angrepp på mig som person, utan på mig som skidåkare. Och jag har lärt mig att särskilja de sakerna.

– Däremot tror jag min familj blir mer sårade.


LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om skid-VM i Lahtis

"Antingen bäst eller värdelösa"

Rent allmänt är väl klimatet på sociala medier rätt otäckt just nu. Inte minst för kvinnliga idrottare och journalister. Hur påverkar det dig?

– Från det att säsongen startar drar jag samtidig ner på att läsa saker. och när det närmar sig ett mästerskap stänger jag ner helt. Läser ingenting.

Haag ler.

– Så jag lever olyckligt vetande om folks kritik mot mig.

Säkert klokt. Det är ju faktiskt rent hemskt vad som skrivs där ute.

– Ja, det finns ju ett talande exempel från Idrottsgalan. När det först delas ut ett pris till en som sagt i från (journalisten Lena Sundkvist) - bara för att det några minuter senare startar en hatstorm mot vinnaren av Jerringpriset (ryttaren Peter Fredricson).

30-åringen slår ut med armarna och säger:

– Men vänta nu? Delade vi inte just ut ett pris för att försöka höja nivån på debatten i sociala medier?

– På något sätt är det som att i sociala medier känner man inga skyldigheter. Det blir ett helt annat socialt spel. Ett spel där inga vanliga regler gäller.

Det jobbiga är att det bara blir värre och värre, va?

– Och jag har inget svar på hur man ska förändra det här. Det enda jag vet är att jag kommer att fortsätta vara som jag är. Fortsätta inspirera. Vara en förebild.

Haag fortsätter:

– Samtidigt kan jag tycka att det är rent fantasiskt att vår sport kan engagera så otroligt mycket. Men för den stora massan är allt svart eller vitt. Vi är antingen bäst - eller värdelösa.

Hur menar du?

– I år har jag inte varit bäst, så då hamnar jag i kategorin värdelös. Men när väl ett bra resultat kommer då liksom...bara på en sekund!...så är jag tillbaka på "bäst".

Tillsammans med sambon Emil Jönsson syns Anna Haag ofta i mediebruset - och långt i från enbart i idrottssammanhang. Det är också något som hon tror kan bidra till en del reaktioner.

– Ja, det tror jag definitivt. Lite från perspektivet "Du ska ha en rättighet för att få synas".Men vi vill ju inte bara förknippas utifrån de resultat vi gör - utan för de personer vi är. Och inspirera andra, som barn och ungdomar, genom att synas.

Du har tidigare berättat att du fått din beskärda del av närhat och obehagligheter. Hur är det nu?

– Det har faktiskt blivit bättre. Eller också är det jag själv blivit mer härdad.

Vad var det jobbigaste du utsattes för?…

– Nån gång har jag fått något handskrivet brev hem där jag uppmanats att lägga av. Och då blir det lite....ja, du vet....dels att de har min adress, dels att de lagt tiden på att det ska nå mig.

Ja, det förstår jag verkligen.

– Men då sa Emil direkt: "Men tänk, Anna! Nån har satt sig, skrivit ett brev, vikt ihop papperet, lagt det i ett kuvert, gått och postat det. Är inte det fantastiskt?"

– Och det är det ju! Förstå bara vilket engagemang det visar på.

I och för sig. Men det är väl samtidigt inget brev man vill få.

– Defintivt inte. Men är man en offentlig person så får du också ta den smällen. Det är bara så det är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.