Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dyvik vann SM – men petas i VM-truppen

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

SKÖVDE. Anna Dyvik vann SM-sprinten. 

Några minuter senare stod det klart att hon petats till VM – efter att ha missat den avgörande världscuptävlingen i Frankrike. 

– Jag blev så klart besviken över den uttagningen, säger Dyvik. 

Anna Dyvik knöt näven i luften när hon gled över mållinjen som segrare i SM-sprinten i Skövde på tisdagen. Planen hade gått sig precis som hon tänkt sig – att avvakta stora delar av loppet och glida om lagom till upploppet. 

När Sveriges landslagschef Anders Byström senare presenterade truppen till VM bara några meter ifrån den mållinje där Dyvik jublat stod det klart att SM-guldmedaljören inte följer med till mästerskapet. 

Faktum är att det stod klart redan innan SM-tävlingen att Dyvik får stanna hemma. 

OS-åkaren från i fjol fick nämligen inte chansen att köra sprinten i världscupen i Les Rousses – den avgörande världscuptävlingen inför VM. 

– Hon fick inte chansen att visa hur duktig hon är när den klassiska sprinten avgjordes i Les Rousses, sa experten Anders Blomquist i SVT:s sändning. 

– Jag blev så klart besviken över den uttagningen, jag vet att jag hade presterat bra där. Det hade varit kul att få chansen, men nu fick jag inte chansen att visa vad jag kan. Trots att min form varit bra, säger Dyvik. 

Anna Dyvik om nobben till VM

Att Dyvik inte fick åka i Frankrike beror på att Dyvik inte fanns med i Skandinaviska cupen i Falun – som fungerade som ett slags uttagning till tävlingarna i Les Rousses. 

– Just där hade vi en dialog om vad som krävdes för att åka i Frankrike. Då valde Anna att åka Tour de ski i stället för Skandinaviska cupen i Rovaniemi där sprintåkarna skulle få mötas. Sedan blev det i Falun i stället och då åkte inte Anna där eftersom hon var lite krasslig. Så det var lite olyckligt att hon inte riktigt fick kvala in där. Samtidigt hade vi många starka sprintåkare där. Linn Svahn visade redan i Livigno att hon skulle till VM om hon gjorde det bra i Frankrike. Jag förstår att hon tycker det är olyckligt men jag tycker vi har haft en tydlig dialog, säger landslagschef Anders Byström. 

Dyvik menar i sin tur att hon hela tiden siktat på att vara på som bäst just på VM. 

– Jag har jagat mästerskapsplatser senaste två åren, i år bestämde jag mig för att inte göra det. Om jag skulle ta mig till VM skulle jag varit som starkast då. Trist att missa VM, jag hade nog varit i riktigt bra form, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.