Foto: Christof Koepsel
 Foto: Christof Koepsel

"Älskar att Northug dissar svenskarna"

Publicerad

Den norska längdstjärnan Petter Northug har tagit på sig rollen att reta gallfeber på svenskarna.

Nu medger landslagskamraten Therese Johaug att hon uppskattar Northugs pikar.

– Jag älskar att Northug dissar svenskarna, säger hon i en intervju med magasinet Løype! som ges ut av det norska skidförbundet.

Det är i det senaste numret av magasinet Løype! som den kände författaren Ari Behn träffar längdstjärnan Therese Johaug hemma på hennes gård i Dalsbygda.

I intervjun beskriver Behn - som är gift med den norska prinsessan Märtha Louise - Johaug i minst sagt varma ordalag.

"Therese Johaug är tjejen som Norge alltid har drömt om att fostra. Vi älskar Therese. Alla män i Norge vill gifta sig med en sådan tjej", skriver han och fortsätter:

"Hon är så som Gud skapade kvinnan. Perfekt. Öppen och hemlighetsfull. Målinriktad och avslappnad. Och galen nog att träna 950 tuffa timmar varje år."

"Så han vill framstå"

I själva intervjun - som VG har tagit del av - berättar Therese Johaug bland annat om sin relation till landsmannen Petter Northug.

24-åringen avslöjar att hon njuter av herrstjärnans många utspel.

– Jag älskar att Northug dissar svenskarna. Det är väldigt roligt att följa allt han säger och gör. Inte minst hans pokerspel, säger hon till magasinet.

– Det är så Petter väljer att framstå. Men det är inte jag. Jag skulle aldrig kunna göra sådana saker som han. Men det är helt fantastiskt att han gör det. Många tror att Petter snackar hål i huvudet på oss andra och är en pajas. Men det är tvärtom. Han är tyst, lugn och anspråkslös.

"Är du singel?"

Johaug berättar också att Petter Northug brukar ge henne värdefulla råd.

– Han kan komma bort till mig under en träning och säga att jag hade bra driv, såg stark ut i spåret och åkte riktigt bra. Eller så ger han mig tips. Han kan till exempel komma med tips om teknik och sådana saker. Han är ju en stor stjärna så det är väldigt trevligt att han tar sig tid att göra det, säger hon.

Ari Behn passar även på att fråga om Johaug och Northug är singlar.

Då möts han av ett gapskratt.

– Jag orkar inte prata om det, säger Therese Johaug och skrattar.

Drömmer sig tillbaka

I början av nästa år är det dags för skid-VM igen.

Johaug hoppas att hon kan upprepa bedriften från hemma-VM 2011 då hon vann tremilen i Holmenkollen.

– Tänk att jag fick uppleva det! Jag har sett på bilderna... Upploppet när jag har den norska flaggan i handen. Precis som jag har sett andra göra före mig, i fåtöljen här hemma, säger hon till Løype!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag