Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Allt kändes så himla mörkt och hemskt”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

SOLLEFTEÅ. Ebba Andersson, 23, minns tydligt den där kvällen när allt bara var hopplöst.

– Allt kändes så himla mörkt, hemskt och trist och jag inte alls visste vad jag skulle ta mig till, säger Ebba Andersson.

Hjälpen kom från ytterst oväntat håll. 

Eller vad sägs om Josephine Bornebusch? 

Ebba Andersson sätter sig ner vid panoramafönstret med utsikt över det Sollefteå hon växte upp i. 

Det var här hon började med skidåkning, det var här hon gick skidgymnasium, det var här hon utvecklades till en världsstjärna i längdåkning.

Och även om landslagskompisarna Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Linn Svahn fick de flesta rubrikerna förra säsongen är fakta odiskutabelt:

Ingen svensk åkare hade högre totalplacering (7) i den totala världscupen än just Ebba Andersson. Ingen annan svensk åkare lämnade U23-VM med dubbla guld.

Trots eländet.

För ni kommer kanske ihåg hur den förra säsongen startade? När beskedet kom att Ebba Andersson fallit och skadat ett knä under en löptur strax före världscuppremiären?

Ebba Andersson om skadan: ”Allt kändes hopplöst” 

Skadan gjorde att Ebba Andersson missade hela den första månaden av världscupsäsongen. Först den 28 december gjorde hon säsongsdebut under första etappen av Tour de ski.

Resultat?

Succé med en tredjeplats direkt.

Men skadan förra hösten var en blytung smäll för Ebba Andersson. Eller som hon sa i en intervju med SportExpressen i våras:…

– Det kändes bara så himla tröttsamt. Jag kände lite som att ”är det här verkligen värt det?

Ebba Andersson under ett av sommarens pass i skidtunneln i Torsby.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Nu, snart ett år efter det där olyckliga fallet, är Ebba Andersson öppen med hur mentalt tuff perioden var för henne.

Speciellt dagen när hon efter avslutade undersökningar i Stockholm fick domen från sin läkare.  

Det positiva var att allt skulle bli bra. Det negativa att allt skulle ta sin tid.

– Det kunde ha varit ännu värre, vilket gjorde att just när jag fick beskedet så kändes det lite positivt, säger Ebba Andersson.

– Men när jag sen kom hem och allt liksom kom ikapp mig, allt började falla på plats och jag insåg vad det skulle innebära...då kändes allt så hopplöst. 

Ebba Andersson: ”

I podden ”Mellan himmel och skidspår”, som Ebba Andersson gör tillsammans med Lisa Vinsa, har Andersson berättat om den någon oväntade hjälpen mitt i eländeskvällen.

Mer exakt Josephine Bornebuschs hyllade tv-serie ”Älska mig.”

I podden säger du till och med att den var räddningen för dig?

– Jag tror kanske det var en viss överdrift att säga så. Till slut hade jag väl ändå tagit mig samman på något annat sätt, säger nu Ebba Andersson.

Sedan fortsätter hon:

– Men just den kvällen förenklade den mycket, när allt kändes så himla mörkt, hemskt och trist och jag inte alls visste vad jag skulle ta mig till. 

Så Josefine Bornebusch kan få ett tack från dig?

– Absolut! Jag fastnade ju på en gång. Det var ju så skönt att få tänka på något annat än det hopplösa jag själv befann mig i.

 

LÄS MER: Kalla om hemska messet: ”En chock” 

 

Ebba Andersson: ”Jag har kräkfobi - det är jätteobehagligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.