Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Allt jag är allergisk mot? Få se nu...."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I OS-stafetten knäckte hon självaste Therese Johaug, utanför skidspåren kämpar guldhjälten Emma Wikén med sin matallergi.
Foto: Nils Petter Nilsson

RAMSAU. Att prestera på absolut högsta världsnivå och samtidigt leva med en matallergi är komplicerat.

Tänk då att vara drabbad av sex olika.

- Det räcker med en tugga för att jag ska känna om något är fel, säger olympiska mästarinnan Emma Wikén, 25.

Den vanligaste minnesbilden från damernas gyllene OS-stafett i Sotji?

Självklart Charlotte Kallas upplopp.

Men glöm för all del inte vad som hände redan på den andra sträckan. När Emma Wikén lika sensationellt som brutalt knäckte bland andra supernorskan Therese Johaug och växlade som etta.

Utan Wikéns bragdlopp hade det sannolikt aldrig blivit något svenskt guld.

- Minnet av den där dagen finns med mig någonstans hela tiden, säger Emma Wikén, 25.

Hur använder du det?

- Har jag en tung träningsdag kan jag tänka: "Vill jag uppleva det där igen, måste jag ta mig igenom det här."

Men den här försäsongen har de tyngre dagarna varit betydligt färre för Emma Wikén än exempelvis förra året. Som på lägret i österrikiska Ramsau där SPORT-Expressen träffar Wikén.

Samstämmiga rapporter från tränarhåll säger att Wikén sett ruskigt stark ut.

Du är annars inte känd för att vara någon barmarksdrottning?

- Nej, nej.

Så vad har hänt?

- Jamen, det känns bara så mycket bättre. På allt, faktiskt. Hela sommaren har varit lugn, skön och jättebra.

Lossnade i OS - efter tunga hösten

Då var förra sommaren och hösten betydligt jobbigare. Först skilde sig Emma Wikéns föräldrar, sedan dog hennes farbror strax före säsongspremiären.

- Det var ganska mycket som hände. Saker man kanske inte tänker ska påverka dig som skidåkare, säger Wikén.

Men så var det?

- Mmm. Man försöker att vara hård och fokusera på sin skidåkning. Men det är inte jättelätt att prestera på topp när allting omkring dig inte är bra.

Nu tog det egentligen ända fram till OS innan allt började fungera fullt ut för Emma Wikén.

- Där släppte allt. Och efter OS bara fortsatte det att gå bra.

Det är två säsonger sedan som Emma Wikén efter en fenomenal säsongsstart slog sig in i A-landslaget.

Och där har hon blivit kvar.

Men i en idrottsvärld där kosten tilldöms en allt större betydelse för varje år som går så lever Emma Wikén ett något speciellt liv.

- Allt jag är allergisk mot? Få se nu, säger Wikén och börjar räkna på fingrarna.

Facit?

Fisk. Kyckling. Ägg. Mjölk. Gluten. Nötter.

Det låter som väldigt mycket?

- Men så har jag haft det i hela mitt liv. Jag vet inget annat. Och det går faktiskt bra. Det finns ju så många alternativa produkter i dag, säger Wikén.

Hon fortsätter:

- Det är inga problem när man är på läger som nu, då får köket på plats veta vilka allergier vi har.

"Krångligast att gå ut på restaurang"

Men så är det förstås inte alltid.

- Nej, och det är väl resdagarna som är jobbigast. När man bara stannar någonstans för att äta och inte riktigt kan kommunicera med personalen på restauranger.

Wikén funderar vidare.

- Men jag tycker nästan det är krångligast att gå ut och äta på en restaurang hemma i Sverige. Här nere i Alperna steker man i olja och använder inte så mycket smör, grädde, olja och sånt, säger Wikén.

Blir du jättedålig om du får i dig något du inte tål?

- Ja. Och jag känner det oftast direkt. Att jag börjar svälla igen.

Har det hänt inför ett lopp någon gång?

- Bara en gång. Det var före ett lopp i U23-VM i Turkiet som jag fick i mig något. Tack och lov inte så mycket.

Så vad hände?

- Det var ganska rörigt. Jag kunde inte ens värma upp. Visste inte om jag skulle kunna starta. Men så gjorde jag det i alla fall.

Och hur slutade det?

- Det var inget mysigt lopp. Och jag trodde väl inte det skulle gå så bra. Men det blev faktiskt en bronsmedalj.

Å andra sidan har jag hört en del avundsjuka kommentarer från andra i laget om att du hela tiden får så goda kötträtter.

- (skratt) Jo, men i och med allergierna så blir det mycket kött. Jag har nog provat det mesta vid det här laget. Favoriten? Entrecôte.

Det är dig man ska be om grilltips, alltså?

- Absolut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.