Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Legkov är fri att träna igen

Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Charlie Riedel / AP
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN

OSLO. Alexander Legkov är fri att ansluta till Rysslands landslag igen.

Men han får ännu inte tävla.

”Vi fick precis beskedet av det internationella skidförbundet”, skriver Legkovs advokat Christof Wieschemann i ett mejl till SportExpressen.

– Vi är väldigt glada, säger den ryske landslagstränaren Markus Cramer.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att Alexander Legkov och Jevgenij Belov får tävla igen. Det stämmer inte.


McLaren-rapporten skakade om hela skidsporten. Och det internationella skidförbundet (Fis) valde att agera omedelbart: Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova stängdes alla av under utredning.

Men bara fyra veckor senare tillåts nu två av de sex ryssarna att ansluta till landslaget igen.

Miss i koderna

Legkov och Belov valde tidigt att koppla in advokaten Christof Wieschemann för att överklaga sina domar och under den senaste tiden har intensiva diskussioner förts med Fis dopingpanel.

Enligt uppgifter till SportExpressen har ryssarna blivit avstängda för att McLaren-rapporten hävdar att deras dopingprover blev manipulerade under OS i Sotji 2014.

Wiechemann har dock påtalat för dopingpanelen att Legkov och Belov inte kan straffas för manipuleringen – eftersom den kan ha skett helt utan deras vetskap. Han har också upptäckt en miss i McLaren-rapporten som visar att koderna som kopplar åkarna till de eventuella dopingbrotten inte är hundra procent konsekventa.

– Vi har visat upp bevisen för Fis dopingpanel och vi är väldigt hoppfulla om en friande dom, förklarade Christof Wieschemann för en dryg vecka sen.

Och nu har den alltså kommit.

Panelen var oenig

I ett mejl till SportExpressen berättar Christof Wieschemann att Fis dopingpanel valt att lätta på avstängningarna för både Alexander Legkov och Jevgenij Belov.

De har fått tillståndelse att ansluta till Rysslands landslag igen och träna med laget. Men de får ännu inte tävla.

”Vi fick precis beskedet att Fis dopingpanel, under ordföranden Patrick Smith, håller fast den tillfälliga avstängningen som dömdes ut den 22 december – trots panelen var oenig”, skriver Wieschemann.

Rysslands landslagstränare Markus Cramer har precis nåtts av beskedet när vi når honom.

– Ja, jag fick precis reda på det här, men jag vet inte mer än vad du vet.

– Jag vet inte exakt vad det här innebär, jag måste titta närmare på det här. Men det jag kan säga är att vi är väldigt glada över beslutet.

Vylegzjanin, Petuchov, Ivanova och Sjapalova är alltjämt avstängda eftersom de inte har överklagat sina domar.

Dessutom pågår alltjämt Fis utredning av Ryssland, som startades med anledning av uppgifterna i McLaren-rapporten, och precis som SportExpressen tidigare rapporterat riskerar förbundet en kollektiv avstängning inför VM i Lahtis.


SportExpressen söker internationella skidförbundet för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.