Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Charlie Riedel / APFoto: Charlie Riedel / AP
 Foto: Charlie Riedel / AP
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN

Alexander Legkov är fri att träna igen

Publicerad

OSLO. Alexander Legkov är fri att ansluta till Rysslands landslag igen.

Men han får ännu inte tävla.

”Vi fick precis beskedet av det internationella skidförbundet”, skriver Legkovs advokat Christof Wieschemann i ett mejl till SportExpressen.

– Vi är väldigt glada, säger den ryske landslagstränaren Markus Cramer.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att Alexander Legkov och Jevgenij Belov får tävla igen. Det stämmer inte.

 

McLaren-rapporten skakade om hela skidsporten. Och det internationella skidförbundet (Fis) valde att agera omedelbart: Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova stängdes alla av under utredning.

Men bara fyra veckor senare tillåts nu två av de sex ryssarna att ansluta till landslaget igen.

Miss i koderna

Legkov och Belov valde tidigt att koppla in advokaten Christof Wieschemann för att överklaga sina domar och under den senaste tiden har intensiva diskussioner förts med Fis dopingpanel.

Enligt uppgifter till SportExpressen har ryssarna blivit avstängda för att McLaren-rapporten hävdar att deras dopingprover blev manipulerade under OS i Sotji 2014.

Wiechemann har dock påtalat för dopingpanelen att Legkov och Belov inte kan straffas för manipuleringen – eftersom den kan ha skett helt utan deras vetskap. Han har också upptäckt en miss i McLaren-rapporten som visar att koderna som kopplar åkarna till de eventuella dopingbrotten inte är hundra procent konsekventa.

– Vi har visat upp bevisen för Fis dopingpanel och vi är väldigt hoppfulla om en friande dom, förklarade Christof Wieschemann för en dryg vecka sen.

Och nu har den alltså kommit.

Panelen var oenig

I ett mejl till SportExpressen berättar Christof Wieschemann att Fis dopingpanel valt att lätta på avstängningarna för både Alexander Legkov och Jevgenij Belov.

De har fått tillståndelse att ansluta till Rysslands landslag igen och träna med laget. Men de får ännu inte tävla.

”Vi fick precis beskedet att Fis dopingpanel, under ordföranden Patrick Smith, håller fast den tillfälliga avstängningen som dömdes ut den 22 december – trots panelen var oenig”, skriver Wieschemann.

Rysslands landslagstränare Markus Cramer har precis nåtts av beskedet när vi når honom.

– Ja, jag fick precis reda på det här, men jag vet inte mer än vad du vet.

– Jag vet inte exakt vad det här innebär, jag måste titta närmare på det här. Men det jag kan säga är att vi är väldigt glada över beslutet.

Vylegzjanin, Petuchov, Ivanova och Sjapalova är alltjämt avstängda eftersom de inte har överklagat sina domar.

Dessutom pågår alltjämt Fis utredning av Ryssland, som startades med anledning av uppgifterna i McLaren-rapporten, och precis som SportExpressen tidigare rapporterat riskerar förbundet en kollektiv avstängning inför VM i Lahtis.

 

SportExpressen söker internationella skidförbundet för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag