Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkarna tvingades fly Sverige mitt i natten

Christian Bjune Sveen.
Foto: Privat.
Alexander Bolsjunov.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

FALUN. Fem åkare från Kina var försvunna när världscuptävlingarna i Falun startade i går.

Vad som hänt? Ett besked från Norge tvingade dem att kasta sig in i en bil och fly från Sverige så fort som möjligt.

– De grät i bilen när de lämnade Falun, säger Kinas landslagstränare Christian Bjune Sveen.

Under fredagen startade världscuphelgen i Falun med 10 och 15 kilometer fristil. Och det blev högdramatiskt i toppen.

På herrsidan vann Alexander Bolsjunov en sekundstrid mot norrmannen Simen Hegstad Krüger och på damsidan lyckades Jessica Diggins på något sätt knäcka suveränen Therese Johaug och ta hem segern.

Men tittar vi i botten av resultatlistorna döljer sig något märkligt. Fem åkare från Kina hade anmält sig till start – men dök aldrig upp.

När SportExpressen letar upp Kinas vallabod på arenaområdet i Falun så är dörren stängd och ingen öppnar när vi knackar på. Men via telefon når vi Christian Bjune Sveen som är ansvarig tränare i det kinesiska längdlandslaget.

– Det ser lite märkligt ut med fem DNS (Did Not Start) och eftersom folk lätt kan misstänka saker så är det bara att förklara vad som egentligen hände, säger Sveen.

Han berättar att Kinas landslag kom till Falun under onsdagen. Senare samma dag kom ett besked som plötsligt gjorde deras tillvaro osäker.

Norge meddelade att de skulle stänga gränsen mot Sverige vid torsdag midnatt.

– Våra åkare bor i Norge och har uppehållstillstånd där, så vi var tvungna att utreda hur det här skulle påverka oss. Skulle de kunna ta sig tillbaka in i Norge om de tävlade i Falun? Eller skulle bara norska medborgare släppas in igen?

”Det var snabba ryck”

Christian Bjune Sveen fortsätter:

– Klockan 19.00 torsdag kväll fick vi till slut ett besked. Våra åkare skulle nekas att få komma över gränsen, om de inte kom innan midnatt. Och då blev det väldigt bråttom.

De fick kasta sig in i bilen?

– Ja, det var snabba ryck där. Och bilen rullade över gränsen vid 23.30. De klarade sig med 30 minuters marginal.

Han berättar att alla fem åkarna skulle göra sin debut i världscupen den här helgen. Och tårarna rann när bilen lämnade Falun.

– De hade verkligen sett fram emot det här och de blev väldigt besvikna. Det känns väldigt trist, säger Christian Bjune Sveen.

Men det var ändå två åkare från Kina som kom till start i loppet?

– Ja, men de ska åka alla världscuplopp framöver och ska därmed inte tillbaka till Norge under den närmsta tiden.

Åkarna som är kvar i Falun är Dinigeer Yilamujiang, 19, och Bayani Jialin, 21, som båda två har imponerat i världscupen den här säsongen.

Bayani Jialin och Dinigeer Yilamujiang.
Foto: Privat.
De kinesiska åkarna bor och tränar i Norge.
Foto: Bayani Jialin, Instagram (@bayani1216).
Här firar laget jul i Sjusjöen.
Foto: Privat.

OS på hemmaplan 2022

Yilamujiang slutade till exempel på 19:e plats på 10 kilometer fristil i Davos och följde upp det med att vara 14:e snabbast i sprintprologen i Dresden. Och Jialin slutade på 19:e plats i samma sprint.

– Det är väldigt kul att se, säger Sveen.

– Jialin visste inte ens att längdskidor var en idrott för tre år sen. Hon var en vanlig student som aldrig hållit på professionellt med idrott, men hon blev intresserad av det här – och nu är hon topp 20 i världscupen.

Vad har Yilamujiang för bakgrund?

– Hon har åkt skidor i fem år, så hon har åkt två år längre.

Kina står som värd för OS 2022 och Christian Bjune Sveen tror att de ska kunna formera ett starkt lag när mästerskapet drar i gång.

– Det är de här två tjejerna som har kommit längst i sin utveckling, men jag tycker att det ser spännande ut. Framför allt tror jag att vi kommer kunna ha ett bra stafettlag på damsidan i OS.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Siffrorna som ger Sverige guldhopp inför VM

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.