52 912 åkare tog i mål i Vasaloppet 2018. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN52 912 åkare tog i mål i Vasaloppet 2018. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
52 912 åkare tog i mål i Vasaloppet 2018. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Nygaard vann Vasaloppet 2018. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅNAndreas Nygaard vann Vasaloppet 2018. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Nygaard vann Vasaloppet 2018. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN

20 åkare diskade från Vasaloppet

Publicerad

Vasaloppsveckan blev en folkfest med nästan 57 000 deltagare.

Men ett tjog av dessa fick sitt resultat strukna efter att det upptäckts att de fuskat, meddelar arrangörerna.  

Norge och Sverige fick dela på triumferna i Vasaloppet i år. Norrmannen Andreas Nygaard spurtade till seger före Bob Impola i herrklassen och svenska Lina Korsgren vann damklassen nästan fem minuter före Astrid Öyre Slind.

Och bakom de absoluta toppåkarna vällde tiotusentals glada amatörer fram. Vasaloppet har redovisat sina officiella siffror, och de visar att sammanlagt 56 840 åkare startade någon version av det klassiska loppet i år. En hel kom dock inte ända till mållinjen, utan bröt i förtid. Nästan dubbelt så många, 3928, avbröt tävlingen jämfört med 2017. Enligt arrangören är kylan en tänkbar förklaring. 

Fusket i Vasaloppet

Samtidigt var det en mindre skara åkare som stoppades från att fullborda åkningen och få en sluttid. Vasaloppet var inte förskonat från fusk. 

"Totalt diskvalificerades 19 åkare i Vasaloppet för otillåten åkteknik och en för att ha hindrat en annan åkare", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. 

I fjol larmade arrangörerna för fusk, när det visade sig att en åkare låtit en kompis bära sitt tidtagningschip för att lura resultatsystemet. 

"Tyvärr en försämring"

Arrangörerna meddelar också att "ett tiotal deltagare tilldelades 15 minuters tidstillägg på grund av nedskräpning". 

"När det gäller nedskräpning i spåret kan Vasaloppet konstatera att det i alla lopp var väldigt lite nedskräpning förutom just i Vasaloppet där det tyvärr var en försämring jämfört med föregående år", står det i pressmeddelandet. 

Av de nästan 57 000 startande var 34 procent kvinnor och 66 procent män.

 

LÄS MER: Så gick det för kändisarna i Vasaloppet 2018 

LÄS MER: Anmälan till Vasaloppet 2019 – tid och datum. 

LÄS MER: Så här gör du ”En Svensk Klassiker”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag