Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

10 skandaler som skakat skidvärlden

Längdskidåkningen får svensken att skrika av lycka.

Att hoppa av förväntan, att gråta av misslyckanden och att bita på naglarna av nervositet.

Men det handlar också om mer än det som sker i spåret. Därför har vi sammanställt de tio största skandalerna som skakat skidvärlden!

 1. 1. Mühlegg avslöjad under OS

  Johann Mühlegg och Per Elofsson Foto: Martti Kainulainen

  Johann Mühlegg var världens bästa skidåkare. Men samtidigt misstänkt som fuskare. Dopingkontrollanterna hade ögonen på honom inför OS i Salt Lake City 2002, men de lyckades inte avslöja honom inför start.
     Mühlegg hann vinna tre individuella guld – och knäcka Per Elofsson fullständigt – innan han till slut testade positivt för Epo. Vad som hände sen? Mühlegg flydde och startade upp ett nytt liv i Brasilien.
 2. 2. Bråket mellan Northug och Jonas Karlsson

  Petter Northug bromsar framför Marcus Hellner. Foto: Robban Andersson

  Året efter OS i Vancouver fick Norge sin revansch på herrstafetten i Holmenkollen-VM - när Sverige knäcktes på upploppet. Petter Northug var i en helt egen klass och för att visa sin överlägsenhet valde han att hyssja hemmapubliken innan han gjorde en stoppsladd på mållinjen - för att vänta in Marcus Hellner en stund.
     Beteendet fick SVT:s krönikör Jonas Karlsson att reagera starkt. "Vi säger att han är en varg som är ute med sina får ute i spåret. Men när han gör något sånt här är han något annat. Han är en gris", sa han i SVT. Uttalandet fick stor uppmärksamhet i skidvärlden - men Petter Northug själv förstod inte grejen. "Jag gör det på mitt sätt. Hellner stod på en skida i sprinten också. Det är också ett sätt att göra det. Jag hade inte planerat något, det bara händer", sa han.
 3. 3. Hjelmeset skyllde fiaskot på porr

  Odd-Björn Hjelmeset, i dag expert för norska TV2. Foto: Nils Petter Nilsson

  Norge var en av favoriterna inför OS-stafetten för herrar 2010, men på den andra sträckan körde veteranen Odd-Björn Hjelmeset bort sig. Norge kunde aldrig reparera utan fick i stället nöja sig med silver - bakom Sverige. På presskonferensen efteråt kom Hjelmeset - som numera är expert i TV2 - med en förklaring som väckte uppmärksamhet.
     Dessutom hyllade han skandalgolfaren Tiger Woods, vilket knappast var populärt hos alla. "Det har blivit för mycket porr de senaste två veckorna. Jag bor i rummet bredvid Petter Northug och det kommer så mycket konstiga ljud därifrån. Det är orsaken till allt. Sedan tycker jag att Tiger Woods är en väldigt bra kille", sa han bland annat.
 4. 4. Finska dopingen i Lathis

  Mika Myllylä var en av de största stjärnorna innan dopingavslöjandet. Foto: Arno Balzarini

  Allting började med en upphittad väska på en bensinmack. Den innehöll dopingpreparat – utskrivna av Finlands landslagsläkare Juha-Pekka Turpeinen. Sen kom smällarna, en efter en.
     Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitunen avslöjades alla som fuskare. Och skandalen kommer alltid ligga som en tung skugga över skid-VM i Lathis 2001.
 5. 5. Norska åkarna filmades lättklädda

  Therese Johaug var en av åkarna som filmades under klädbyte. Foto: Nils Petter Nilsson

  Det var efter damernas tremil vid VM i Val di Fiemme 2013 som en kameraman valde att filma de norska åkarna när de bytte om. Therese Johaugs vallare Snorre Haugland reagerade starkt och skällde ut kameramannen som då slutade. "De kan väl låta tjejerna vara i fred under de två minuter som de måste byta om", sa han till SportExpressen.
     Även Therese Johaug var irriterad över bildernas som kablades ut över hela skidvärlden. "De kan inte stå och filma när jag byter om", sa hon.
 6. 6. Northug straffad för rattfylla

  Petter Northugs sönderkvaddade bil. Foto: Henrik Sundgård

  Petter Northug är van vid att balansera på gränsen, i olika sammanhang. Sommaren 2014 gick han över den. Rejält. Med 1,65 promille alkohol i blodet satte han sig bakom ratten – och kraschade.
     Northug dömdes till 50 dagars ovillkorligt fängelsestraff och länge var det osäkert om han skulle kunna tävla i VM i Falun. Men straffet kommer att avtjänas efter säsongen, med fotboja.
 7. 7. Stjärnorna straffades – för sorgband

  Norska stjärnorna grät efter målgången. På armarna går det att se sorgband.

  Precis före OS-starten i Sotji 2014 nåddes den norska stjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen av beskedet att hennes bror gått bort. Det norska laget valde ändå att ställa upp i skiathlontävlingen dagen efter - men åkte då i svarta sorgband för att hedra Uhrnholdt Jacobsens bror. Det uppskattades inte av den internationella olympiska kommittén - som valde att ge det norska laget en reprimand.
     "Vi anser att tävlingsarenor, där atmosfären handlar om firande, inte är den rätta platsen för att att sörja", skrev IOK:s kommunikationsansvarige, Emmanuelle Moreau till VG. IOK:s beslut möttes sedan av stark kritik från både aktiva och folk runtomkring.
 8. 8. Ryska dopingchocken

  Trefaldiga OS-mästaren Julia Tjepalova åkte fast. Foto: Jonte Wentzel

  Inför OS i Vancouver stängdes fyra ryska längdskidåkare av för epo-doping. Den mest namnkunnige åkaren var trefaldiga OS-mästaren Julia Tjepalova. Skandalen fick FIS att fokusera sitt anti-dopingarbete på Ryssland.
  "Det är – tyvärr – min bestämda övertygelse att alla ryska längdåkare i landslaget använder Epo", twittrade SVT:s Jonas Karlsson.
 9. 9. Björgen-bilden som väckte ilska

  Marit Björgen och Justyna Kowalczyk har delat medaljpodium många gånger. Foto: Antti Aimo-Koivisto

  Marit Björgen fick länge utstå kritik för sitt användade av den dopingklassade astmamedicinen Symbicort – som hon hade dispens för. Värst var kritiken från Justyna Kowalczyk. Eller ja, egentligen hela Polen. Och under VM i Holmenkollen 2011 spårade det ur.
     I polsk media publicerades det en teckning av Björgen, där hon åkte i spåret med två droppstänger som stavar och olika slangar som var inkopplade i hennes armar. Budskapet: Hon är dopad.
 10. 10. Dürr fast – efter 15 dopingtester

  Johannes Dürr, till vänster. Foto: Imago Sportfotodienst

  Johannes Dürr var en av de stora sensationerna i längdvärlden under säsongen 2013/2014. Men mitt under OS i Sotji så slog bomben ner: Dürr var dopad. Epo. Bloddoping.
     Han erkände direkt och berättade dessutom att han tagit sig igenom 14 dopingkontroller – fullpumpad med Epo. Ett uttalande som skakade om sporten rejält. Dürr är avstängd fram till 2015, men överväger då att göra comeback – i Italiens landslag. Han är nämligen bannlyst i Österrike.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!