Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarnas besked: Tre månader kvar att leva

Dagens toppnyheter i sportvärlden
Mona-Liisa Nousiainen blev bara 36 år.Foto: GEPA PICTURES
Nousiainen (till höger) ihop med Anne Kyllönen.Foto: MIKHAIL METZEL / AP
”Det är så orättvist och sorgligt”, säger Anna HaagFoto: ANNA-KARIN NILSSON
”Vi fick under årens lopp även veta att vi var släkt med varandra”, säger Ida IngemarsdotterFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Mona-Liisa Nousiainen har dött – 36 år gammal.

Skidvärlden är i sorg.

– Det är så orättvist och sorgligt, säger Anna Haag.

– Mona-Liisa var en härlig människa som jag alltid brukade prata med när vi möttes på tävlingar, säger Ida Ingemarsdotter.

I mars 2018 gjorde Mona-Liisa Nousiainen sin sista världscuptävling. Kort därpå valde hon att lägga skidorna på hyllan.

Och ett och ett halvt år senare kommer nu chockbeskedet att Nousiainen har dött.

Ilta-Sanomat rapporterar att den tidigare skidstjärnan diagnostiserades med en aggressiv cancertyp i början av sommaren 2018. Läkarna trodde först att hon bara hade tre månader kvar att leva.

– Det sista året var svårt, säger hennes tidigare tränare Reijo Jylhä till nyhetsbyrån STT.

Släkt med Ingemarsdotter

Nyheten om hennes död skakar just nu skidvärlden. Mona-Liisa Nousiainen gjorde 110 starter i världscupen och var aktiv över 16 års tid. Hon tävlade i ett OS och fyra VM.

Två gånger om vann hon i världscupen, en gång i sprint och en gång i sprintstafett.

”Jag finner inga ord. Det är fruktansvärt tragiskt”, skriver Justyna Kowalczyk på Twitter.

Hon var tvåa den där dagen då Nousiainen tog sin individuella sprintseger i Liberec 2013.

SPRINTSPECIALIST. Mona-Liisa Nousiainen var specialiserad på sprint och var under en period bland de absolut bästa i världen. 2013 vann hon också världscuptävlingen i Liberec, före Justyna Kowalczyk och Maiken Caspersen Falla.Foto: GEPA PICTURES

Mona-Liisa Nousiainen, som i början av karriären hette Malvalehto i efternamn, hann även lära känna flera av de svenska åkarna i världscupen. Framför allt hade hon en bra relation till Ida Ingemarsdotter.

– Mona-Liisa var en härlig människa jag alltid brukade prata med när vi mötes på tävlingar, hon var en riktig sprinter. Och vi fick under årens lopp även veta att vi var släkt med varandra, fyrmänningar. Mina tankar går till hennes familj och hennes nära, säger Ida Ingemarsdotter.

Anna Haag är också tagen av dödsbeskedet.

– Det är så otroligt sorgligt när en ung människa dör. Så orättvist och sorgligt, säger Haag.

Lämnar efter sig en dotter

Hemma i Finland sörjs Mona-Liisa Nousiainen av sina gamla landslagskompisar. Kerttu Niskanen skriver på Instagram att hon redan saknar sin vän, Aino-Kaisa Saarinen berättar i Iltalehti hur inspirerande Nousiainen var med sin frispråkighet och Mattias Strandvall minns hennes blixtrande snabbhet.

– Hon var extremt snabb, speciellt i starten. I något skede hade hon visst världsrekordet på 100 meter för damer, säger Strandvall till Yle.

Yles expertkommentator Glenn Lindholm träffade Nousiainen under hennes sista månader i livet.

– För mig blev det sista minnet av henne en liten nationell skidtävling vintern 2019 i hemknutarna i Kouvola, där hon tillsammans med sin man Ville hejade fram deras skidåkande dotter, säger Lindholm.

Ville Nousiainen är även han tidigare skidåkare. Paret fick sin dotter 2010.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.