Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsryttaren kritiserar skyltdockan

Emelie Brolin
Foto: Privat
Skyltdockan som nu tagits bort
Foto: Matilda Holmström
Foto: Matilda Holmström

En skyltdocka med mycket smala ben i en ridsportsbutik kritiseras hårt.

En av många som reagerat är landslagsryttaren i dressyr, Emelie Brolin.

– Den är onormalt smal. Jag tror inte att tjejen eller killen har en optimal kropp för att vara elitidrottare, säger hon.

En välkänd kedja för ridsportsutrustning satte ett par ridbyxor på en skyltdocka med mycket smala ben, vilket bloggaren Matilda Holmström först uppmärksammade.

Bilden har fått stor spridning i ryttarsverige - och många reagerar på dockans smala ben.

En av de som reagerar är Emelie Brolin, som tillhör landslagets observationsgrupp B i dressyr.

"Hur sjutton ska den här tjejen kunna rida? På allvar? Hur tänkte de när de tog in den här skyltdockan i butiken och satte på henne ett par ridbyxor?", skriver Emelie Brolin på sin blogg.

Landslagsryttarens kritik mot skyltdockan

När SportExpressen ringer upp Emelie Brolin utvecklar hon kritiken.

– I beskrivningen står det att hon är 180 cm och väger 45 kilo. Säljer man kläder till ungdomar som sitter på en sådan docka känns det inte optimalt. Absolut inte, säger Emelie Brolin och fortsätter:

– Jag känner verkligen att jag vill säga ifrån, att man inte tycker att man måste vara pinnsmal för att vara ryttare. Ska man sälja sportkläder är det väl viktigt att de här skyltdockorna har en relativt normal ideal, säger Emelie Brolin.

"Visar att man är atleter"

Emelie Brolin tränar själv flera unga ryttare. I flera år har hon känt att hon vill skriva om kroppsideal för unga ryttare, men har inte gjort det för att väcka ungdomarnas tankar om det. Men efter bilden på skyltdockan kände hon sig manad.

– Jag blir väldigt orolig att tjejer ser det, går hem, tittar på sin kropp och tänker att de måste vara smala för att vara bra ryttare. Jag har känt den känslan själv, att jag vill vara lätt för min häst. Och bara det är ett tillräckligt stort problem.

Skeva kroppsideal för kvinnor är inte isolerat till ridsporten. Men ridsporten är dominerad av kvinnliga utövare, och som tränare för unga ryttare möter Emelie Brolin utövarna som kan tänkas påverkas av skyltdockan med smala ben regelbundet.

– Det jag menar är att man rider mycket bättre om man har muskler. Vissa behöver träna för att bygga mer muskler och gå upp i vikt, andra för att gå ner. Så är det i många sporter. Men att man visar att atleter är ideal, och inte benrangel.

Efter Holmströms och Brolins inlägg har butikskedjan meddelat att man inte kommer att köpa in fler exemplar av skyltdockan i fråga.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.