Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotbollsprofilen åtalas för två våldtäkter

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fotbollsprofilen har suttit häktad i två månader efter middagsbjudningen i hans hem i Stockholm.

På torsdagsmorgonen åtalas han för två våldtäkter mot samma middagsgäst kort efter varandra.

Våldtäkterna ska ha föranletts av att han drog av henne byxorna, särade på hennes ben och sedan tvingade henne med sin kroppsvikt, enligt stämningsansökan.

Under sin aktiva fotbollskarriär var mannen en känd profil som vann flera SM-guld.

I oktober stod han tillsammans med sin hustru värd för en middag. Den ägde rum i parets våning i Stockholm där flera gäster var inbjudna.

En av gästerna, en kvinna som medverkat i ett populärt tv-program, tog med vin, choklad och ost till bjudningen. Kvällen slutade med att hon sov över i lägenheten.

I förhör som Expressen har tagit del av berättar fotbollsprofilen att han vaknade under natten och gick på toaletten. Därefter gick han in i rummet där den kvinnliga gästen befann sig.

– Jag gick in och satte mig på sängkanten bredvid henne. Jag vet inte riktigt vad vi sa men jag tror jag sade något som "sover du i den där tjocka tröjan?", har mannen sagt i förhör.

Greps av polis samma natt

Enligt fotbollsprofilen var det efterföljande förloppet frivilligt och ömsesidigt. Enligt kvinnan och åklagaren handlade det om våldtäkt.

Under natten kallades polis till platsen – och fotbollsprofilen greps misstänkt för våldtäkt. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i nästan två månader.

På torsdagsmorgonen väckte åklagare åtal mot mannen.

– Målsägandens berättelse tillsammans med övrig stödbevisning, som i det här fallet i första hand är vittnen och ljudinspelning, är det som jag bygger mitt åtal på, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Två våldtäkter mot samma kvinna

Han åtalas för två fall av våldtäkt under samma natt, mot samma kvinna. I stämningsansökan står att de sexuella handlingarna var en följd av att han med kraft hade dragit av kvinnan hennes byxor.

– Det är samma tillfälle men en kortare paus mellan tillfällena, säger Daniel Suneson.

I båda fallen finns ett andra yrkande om "oaktsam våldtäkt" – den nya rubricering som infördes tidigare i år i samband med att den så kallade samtyckeslagen trädde i kraft.

Under rättegången kommer en 42 minuter lång ljudfil att spelas upp. Daniel Suneson vill inte gå närmare in på vad ljudinspelningen innehåller, men Expressen har tidigare rapporterat uppgifter om att det handlar om en inspelning som kvinnan själv gjort i samband med de åtalade händelserna.

Åklagaren menar att inspelningen bidrar till att styrka brott. Fotbollsprofilens försvarsadvokat Pontus Skogh är av motsatt uppfattning – att den talar för "att vare sig våld eller ofrivillighet förekommit".

Vittnen kallas till rättegång

"Min klient förnekar alltjämt brott", skriver Skogh i ett mejl.

"Hur målsäganden uppfattat situationen i efterhand saknar, enligt försvaret, betydelse när ljudinspelningen från händelsen visar på motsatsen".

Bland bevisningen finns också chattloggar och mobiltrafik, dels mellan de inblandade men även mellan kvinnan och vänner till henne för att styrka hur hon agerat och betett sig kort efter händelsen.

En anhörig till kvinnan och två av hennes vänner kommer också att kallas som vittnen under rättegången, för att berätta om sina kontakter med kvinnan kort efter de åtalade händelserna.

Vunnit flera SM-guld i fotboll

Inifrån häktet har fotbollsprofilen konsekvent försökt hävda sin oskuld och krävt nya förhandlingar för att släppas på fri fot.

Men tingsrätten har sagt nej.

”Det finns risk för att NN genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning”, står angivet som ett av häktningsskälen.

I häktet har han periodvis varit belagd med restriktioner men också beviljats telefonkontakt och besök av närstående.

Kvinnans ord efter anmälan mot fotbollsprofilen

Samtidigt har den drabbade kvinnan gått igenom en mycket svår tid, enligt målsägandebiträdet Viktor Banke.

– Min klient har mått väldigt, väldigt dåligt under den här perioden på grund av det han utsatte henne för. Hon är väldigt stark men det är klart att man blir påverkad, man mår väldigt dåligt när man blir utsatt för en sådan här sak, säger han.

Rättegången inleds nästa vecka.

– Det kommer att vara en viktig del i att gå vidare, men det är alltid så att det är jobbigt att redovisa dramatiska händelser. Som målsägande i en sådan här rättegång måste man gå igenom en hel del saker som kräver styrka. Det är alltid jobbigt, säger Viktor Banke.

Banke menar att bevisläget är gott och att målsägandesidan förväntar sig en fällande dom.

– Vi har fokuserat på att må bra och medverka i utredningen för att hon ska kunna gå vidare med sitt liv, säger han och fortsätter:

– Hon känner att det är viktigt att förmedla att den här typen av våld finns överallt, även där man kanske minst anar det, och att det är viktigt att anmäla. 

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.