Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnan väljer att överklaga domen mot hockeyprofilen

Hockeyprofilens dömdes den 19 juni. Foto: NINA SVANBERG
Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den svenska hockeyprofilen dömdes för misshandel, ofredande och olaga hot mot en närstående.

Straffet: Villkorlig dom och samhällstjänst.

Nu har kvinnan valt att överklaga domen – där önskar hon att mannen får ett fängelsestraff.

– Han tar tag i mig som ett grävskopelyft, berättade kvinnan under rättegången.

Under våren förra året riktades anklagelser mot en svensk Tre Kronor-meriterad hockeyprofil. Anklagelserna resulterade i att polis kallades till profilens hem och han häktades för grov kvinnofridskränkning.

Profilen släpptes senare och flera av misstankarna avskrevs. Men åtal om bland annat försök till misshandel och ofredande väcktes efter ett tag.

Hockeyprofilen nekar

Vid rättegången berättade kvinnan om profilens våld:

– Han tar tag i mig som ett grävskopelyft och lyfter upp mig. Fönstret är redan öppet. Sedan tar han och svingar mig en gång, och sen en gång till, den sista gången är det som att han tar sats, som att han hämtar andan.

Hockeyprofilen har nekat till brott.

Den 19 juni i år dömdes han för misshandel, olaga hot och ofredande. Påföljden bestämdes till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Han skulle också betala ett skadestånd till kvinnan på 14 500 kronor.

Kvinnan överklagar domen

Kvinnan har i veckan valt att överklaga domen. Hon yrkar att profilen bland annat döms för försök till grov misshandel:

”NN har fällt uttalanden med innebörden att han skulle slänga ut NN från fönstret. Han har därefter lyft upp NN och svingat henne mot det öppna fönstret. Det står klart att NNs avsikt har varit att kasta ut henne genom fönstret.”

I yrkandet står det att: ”NNs avsikt har varit att kasta ut henne genom fönstret”. Men att en person kommit in i rummet och profilen har släppt kvinnan.

”Fara för brottets fullbordan har således förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. NN kunde ha orsakats svår kroppsskada om brottet fullbordats.”

Målsägande väljer att överklaga tingsrättsdomen. Foto: PRESSBILD

”Tingsrätten kom fram till en fällande dom och det är min klient lättad över. Det finns dock skäl att låta hovrätten pröva händelsen i enlighet med åtalet, dvs gärningen som avser punkten där den tilltalade försökte kasta ut målsägande genom fönster, som försök till grov misshandel. Det är en händelse med inslag av flera försvårande omständigheter”, skriver kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz om överklagandet.

Kvinnan yrkar även på att påföljden bestäms till ett fängelsestraff. Det på grund av att det är ett brott mot en närstående, skett i hemmet där målsägande ska kunna känna sig trygg och att hon varit en fysiskt svagare person, menar Elisabeth Massi Fritz.

”Dessa omständigheter och en eventuell ändring i punkten om den grova misshandeln, ska kunna innebära en straffskärpning.”

Åklagaren överklagar tingsrättsdomen

Under fredagen kom det in ett anslutningsöverklagande från kammaråklagare Marina Chirakova.

Hon begär att hovrätten ändrar tingsrättsdomen och dömer hockeyprofilen till fängelse i minst ett år. På samma sätt som målsägande, begär hon att profilen döms för försök till grov misshandel.

Även hockeyprofilen har valt att överklaga domen från tingsrätten och vill att hovrätten ska frikänna honom från brotten han dömts för.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.