Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kuppen mot värsta rivalen inför dramat

”IOK borde ha lärt sig att delegera OS till sådana stater”
van der Poel tog in Patrick Roest i sin intervju.
Foto: Robert Börjesson
Nils van der Poel.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

HAMAR. Nils van der Poel har oväntat guldläge inför avslutningen av allround-VM i Norge

Detta efter att han slagit nytt personligt rekord på 500 meter.

Efteråt frågade han värsta konkurrenten Patrick Roest hur många sekunder holländaren behöver inför 10000 meter för att hålla undan för svensken i guldjakten.

– Om jag gör ett jättebra 1500 meter och du inte gör det och det är runt 20 sekunder… då känner jag att jag jagar dig, säger Nils van der Poel till rivalen.

Nils van der Poel och Patrick Roest var värsta konkurrenter under OS. 

Då gick Nils van der Poel segrande ur striden med två OS-guld. 

Under allround-VM räknade de flesta med att favoriten Roest, som är betydligt starkare på de kortare distanserna, skulle ta VM-guldet, men inför söndagens två lopp, 1500 meter och 10000 meter, har Nils van der Poel ett bättre läge än han ens själv kunde drömma om.  

Poel slog sitt personliga rekord på 500 meter med över en halv sekund från det tidigare personliga rekordet på 37.87 på samma distans. 

Nu gäller det att hålla nere tidsskillnaden på 1500 meter, där Roest är starkare, för att kunna ta i kapp allt på 100000 meter.

– Om jag tappar en halv poäng till så tror jag att jag har en god chans att få höra att du kan vinna guld, säger Nils van der Poel. Tappar jag mer än halv poäng, det är en och halv sekund på 1500 meter, tror jag att det blir tufft. Ta in mer än 20 sekunder på Patrick på 10000 meter, då får han göra bort sig rejält.

Guldvittring?

– Det fick jag redan efter 500 meter, säger Nils van der Poel. Men det ska mycket till då. Men hela min karriär har varit en sådan bra saga att det inte skulle förvåna mig om det blir guld här med. Men det tror jag verkligen inte. Det är lite för tufft att göra ett så bra 1500 som krävs då.

”Det är en hemlighet”

Det finns en chans att rivalerna kan gå i par i det avgörande sista långloppet. 

Det skulle i så fall vara första gången. 

När de båda mötte svensk och nederländsk press efter den första dagens tävlingar ropade Nils van der Poel till sig Patrick Roest för att kontrollera om det verkligen stämde att de aldrig gått i par.  

Sedan frågade han Roest vad rivalen sagt till de nederländska journalisterna om vilken tidsskillnad han behöver inför avgörande 10000 meter för att hålla undan för svensken. 

– Det är en hemlighet, svarade Roest och skrattade. 

– Jag tror när vi ser på OS, när jag var tolv sekunder efter, något sådant vore riktigt trevlig, svarade han sedan. 

Nils van der Poel bjöd sedan Patrick Roest på vad han sagt till svenska journalister, att har rivalen 20 sekunders försprång blir det svårt. 

 – Ja, men det kommer vara svårt för mig att få 20 sekunder, kontrade Patrick Roest.

Nils van der Poel var mån om att Roest skulle få behålla favoritskapet. 

– Om jag gör ett jättebra 1500 meter och du inte gör det och det är runt 20 sekunder… då känner jag att jag jagar dig. Du brukar vinna med 3-4 sekunder, svarade Nils van der Poel.

– Ja, men du brukar inte åka under 38 sekunder på 500, svarade Roest. 

Tror Nils kommer tillbaka

Patrick Roest och Nils van der Poels kramade om varandra under intervjun. De beundrar varandras resultat och hårda arbete.

Holländaren tycker det är synd att Nils van der Poel slutar. 

– Han har redan sagt det ett par gånger så jag var inte förvånad. Men som han sa det, att han ska vara en hobbyåkare, så kanske han menar allvar, säger Roest. Jag vet inte om han helt kommer försvinna eftersom han gillar det så mycket. Jag tror inte han kommer kunna åka som han gjort det här året för det är väldigt svårt att göra. Nu vill han kanske bara ha kul.

– För Nils var det han gjorde i år målet, och han har uppnått det nu. Han har annat han vill göra och det förstår jag. Men jag hoppas han hänger kvar och att vi får köra några fler lopp mot varandra.

Nils van der Poel berättade att han lagt tio minuter på att prata om Roest under sina intervjuer med svensk press efter loppet.  

Roest undrade vad han sagt.

– Att jag är en trevlig kille? frågade Roest och log. 

Poel som är mån om sitt privatliv skrattade. 

– Nej, jag skulle aldrig säga något sådant om dig. Jag försöker hålla din personlighet borta från det här.

Innan de skildes frågade Nils van der Poel om Roest läst svenskens träningsmanual.

Konkurrenten var den förste som fick hans råd. 

– Ja, lite. Jag pratade om det med min tränare, säger Roest. Det är ett annorlunda sätt att förbereda sig för en säsong. Jag är byggd på ett lite annat sätt än Nils. Han är verkligen gjord för 10 kilometer, jag är bättre på 5000. Skulle jag träna som Nils gjort tror jag det skulle vara svårt för mig att fortsätta göra bra fem kilometer. Men vi kommer absolut läsa det och se vad vi kan göra bättre.

LÄS MER: Van der Poels nya liv – med superlön
LÄS MER: Nils van der Poels ilska mot Vladimir Putin och Ryssland  

Johaug om van der Poels öl-diet: ”Ska jag vara ärlig?!”