Kuppen bakom skrällen – värvar röster utomlands

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Goop är en av åtta finalister.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Granqvist och VM-laget ratas.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frida Hansdotter är en många OS-guldhjältar som inte finns med bland de åtta kandidaterna.
Foto: SVEN LINDWALL

Radiosportens Jerringpris brukar kallas "svenska folkets pris" – men det har fått en finsk och fransk prägel i år.

Tidningen Travronden har hjälpt stjärnkusken Björn Goop att jaga röster i Finland och Frankrike. 

– Jag förstår att det skapar reaktioner, säger chefredaktören Joakim Svensson. 

Charlotte Kalla, Stina Nilsson, fotbollsherrarna, Frida Hansdotter, André Myhrer och herrstafettlaget i skidskytte har ingen chans att vinna Jerringpriset i år. Det har däremot Björn Goop. 

Han är travkusken- och tränaren som i slutet på januari vann "världens tuffaste travlopp”, Prix d'Ameriqué, med hästen Readly Express.

Han är också en av de åtta kvarvarande kandidaterna i Radiosportens omröstning för Jerringpriset. Men han har fått en del ovanligt kreativ draghjälp för att nå dit.

Svenska tidningen Travronden har vänt sig till läsare i Finland och Frankrike och uppmanat utländska travälskare att lägga sig i röstningen. De har satt ihop videoklipp med fransk text och en fransk speakerröst (och ett motsvarande klipp på finska) där man uppmanar även icke-svenskspråkiga att lägga sin röst på Goop. Klippen har publicerats på Travrondens Facebook-sida. 

https://www.facebook.com/travronden/videos/259731571363708/

Fiskar röster i utlandet

Travrondens chefredaktör Joakim Svensson tycker att man har hållit sig på rätt sida gränsen i kampanjen. 

– För vår del handlar det om att uppmärksamma att en av de största idrottarna inom vår sport är nominerad. Och Björn Goop är väldigt mycket i Frankrike, och hästen har en finsk tränare. Det är ett internationellt ekipage, säger Svensson. 

– Jag förstår att det skapar reaktioner, men samtidigt är travrörelsen större än någon anar, om man ser till gemene man. Vi får stort genomslag när vi gör nåt sånt här. Travronden ägs av Svensk Travsport, så det vore konstigt om vi inte uppmärksammade att vår störste utövare är nominerad till det största svenska idrottspriset. För vår del handlar det om att vara kreativa och göra det vi kan. 

– Vi följer de regler som vi sett och läst. Vad vi kan se i våra siffror har våra videos setts av några 1000, men bara ett fåtal hundra personer har valt att faktiskt klicka sig vidare. Om det skulle ha påverkat utgången för årets största idrottspris, med sisådär 800 000 röster, kanske man behöver förtydliga något?

”Det är svenska folkets pris”

Markus Boger, chef på Radiosporten, bekräftar att Travronden inte brutit mot några officiella regler. Deras inkammade röster är lika legitima som alla andra. 

– Vi säger ju att det är svenska folkets pris, men det går inte att kontrollera om någon ringer från USA till exempel, säger han. 

– Vi har sett olika kreativa knep genom åren i den här tävlingen. Det finns inget förbud emot att folk som befinner sig utomlands ska rösta. Och jag känner ingen större oro för att det blir en massiv kampanj i utlandet, säger han.

– Priset är ett mått på engagemang. Vi vet att olika förbund engagerar sig och uppmanar folk till att rösta på olika kandidater. Det har vi, i grunden, inga synpunkter på.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.