Jenny Rissveds. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅNJenny Rissveds. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Jenny Rissveds. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNSarah Sjöström. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Kungen ger Sjöström och Rissveds medalj

Publicerad

Sarah Sjöström och Jenny Rissveds tog OS-guld i Rio.

Nu prisas de på nytt för sina insatser – av kungen.

De båda idrottarna tilldelas den åttonde storleken i högblått band, av H.M. Konungens medalj.

Sarah Sjöström blev Sveriges stora OS-drottning. Det blev tre OS-medaljer för simmerskan, som under 2016 även tog tre guld på EM.

Den största olympiska triumfen kom på 100 meter fjäril, där det inte bara blev guld, utan också världsrekord.

På Idrottsgalan fick Sjöström ta emot priset för "Årets kvinnliga idrottare", och nu ska hon på nytt hyllas för sina insatser under året.

Kungahuset meddelar nämligen att 23-åringen tilldelas H.M. Konkungens medalj. Det rör sig om medaljen av den åttonde storleken i högblått band.

Kungens motivering är kort och gott att Sjöström tilldelas medaljen "för framstående insatser som simmerska".

Kungen stod för märklig bild med Rissveds

Också Jenny Rissveds, mountainbikecyklisten som även hon tog OS-guld i Rio, får samma medalj av kungen. 22-åringen från Falun överraskade stort när hon körde ifrån alla i OS-loppet, och tog hem guldet. Rissveds belönades med utmärkelsen "Årets prestation" på Idrottsgalan.

Nu tilldelas hon en medalj av kungen "för framstående insatser som cyklist".

Medaljerna delas ut den 7 februari på Slottet.

Kung Carl Gustaf stod för en uppmärksammad bild med Jenny Rissveds under OS. På en bild från Kungahuset poserade kungen och drottningen tillsammans med Jenny Rissveds, som stolt visade upp sin guldmedalj. Men på bilden hade även den svenska kungen en medalj med sig – något som fick många att fundera.

– Jag vet inte var han fick den ifrån, sa Rissveds själv.

Senare kom det fram att kungen fått medaljen av den svenska supporterduon Magnus Legnerfält och Johan Beckman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag