Inge Perkins och Hayden Kennedy. Foto: Instagram.Inge Perkins och Hayden Kennedy. Foto: Instagram.
Inge Perkins och Hayden Kennedy. Foto: Instagram.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Kunde inte rädda sin flickvän – tog sitt liv

Publicerad

Han sökte desperat i snön efter lavinen.

Men Hayden Kennedy hittade aldrig sin flickvän vid liv.

Dagen efter tog den världsberömde och hjärtekrossade klättraren sitt liv, skriver Independent.

"Han överlevde lavinen, men inte den ofattbara förlusten av sin livskamrat", skriver Kennedys föräldrar i ett uttalande.

Hayden Kennedy var ett stort namn inom klättringsvärlden.

För ett par dagar sedan hittades han död, endast 27 år gammal, skriver Independent. 

Kennedy befann sig i den amerikanska delstaten Montana tillsammans med sin flickvän Inge Perkins, 23, och åkte skidor då en lavin utbröt. 27-åringen lyckades ta sig loss från snömassorna och sökte förtvivlat efter sin flickvän som låg begravd någonstans i snön.

Men det var för sent.

Inge Perkins dog i snömassorna och sorgen efter flickvännens bortgång blev så stor att Hayden Kennedy dagen efter valde att ta sitt eget liv, skriver tidningen.

Familjen: "Han överlevde lavinen..."

"Hayden överlevde lavinen, men inte den ofattbara förlusten av sin livskamrat", skriver klättrarens föräldrar i ett officiellt uttalande.

"I lördags dog Inge i en lavin. Hayden Kennedy kunde inte leva med sorgen efter att ha förlorat sin livskamrat och tog sitt liv dagen efter", skriver Kennedys sponsor Black Diamond i ett pressmeddelande.

Bara två veckor innan parets fruktansvärda öde skrev Kennedy ett blogginlägg om döden på klättringssajten Evening Sends. Detta efter att flera av hans vänner gått bort under klättringsturer i bergen.

"Det är smärtsamt. Det här är den smärtsamma verkligheten inom vår sport och jag vet inte vad man ska göra av det. Klättring är både en vacker gåva och en förbannelse på samma gång", skrev han i inlägget.

SÅ HÄR FÅR DU HJÄLP

Att tänka på självmord är inget ovanligt, men ibland blir tankarna allvarliga och upptar större delen av ens tid. Det är ett tecken på att man behöver hjälp.

Våga berätta för anhöriga. Håll inte dina tankar för dig själv. När vi ensamma bär på ett problem kan det kännas omöjligt att lösa. Det hjälper ofta att dela känslorna och tankarna. Finns det någon anhörig du kan dela tankarna med? Finns det någon på jobbet? Våga prata om hur du tänker.

Välj livet. Känns allt hopplöst? Tänk på att du förmodligen är inne i en djup depression, i ett sjukdomstillstånd och att du behöver hjälp. Stressa inte fram ett förhastat beslut om att ta ditt liv. Skjut upp det beslutet. Prova alla andra utvägar först. Ge dig själv den chansen!

Akuta suicidtankar? Ring 112 och berätta vad du heter, var du bor och berätta om dina tankar.

Om du behöver någon att prata med finns det flera hjälplinjer och chattforum att vända sig till.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

KURATORNS TIPS

Tips från Bris kurator Catarina Nylund till barn som är oroliga för en kompis som kanske pratar om självmord eller mår dåligt

# Om din kompis har självmordstankar så är det allvarligt och hen behöver hjälp. Men det är aldrig ditt ansvar att helt själv hjälpa din vän.

# Försök få din kompis att ta hjälp av vuxna. Det är de som har ansvaret att hjälpa.

# Vill din kompis inte ha hjälp av vuxna så sviker du inte hen om du berättar för en vuxen ändå. Tvärtom gör du helt rätt.

# Att har en vän som bryr sig är viktigt när man mår dåligt. Att du finns där räcker långt.

# Ta hand om dig själv! Mår du också dåligt blir det svårt att vara ett stöd.

 

BRIS HADE 25 000 KONTAKTER MED BARN OM SJÄLVMORD

År 2016 handlade 7 procent av Bris nästan 25 000 kontakter med barn om självmord. Många av samtalen är barn som är oroliga för någon i sin närhet.

Förutom att Bris ger stöd till barn via chatt, mejl och telefon arrangerar Bris stödhelger för familjer där en förälder har tagit sitt liv. För barn som förlorar en förälder i självmord är risken större att barnet själv utvecklar psykisk ohälsa om hen inte får rätt stöd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag