Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomas Pettersson

Varsågoda – här får ni en motbjudande nota

Foto: KYODO / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: NICOLAS DATICHE/SIPA/SHUTTERSTOC / NICOLAS DATICHE/SIPA/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK

Är det värt människoliv att genomföra ett idrottsevenemang?

Det självklara svaret är ett odiskutabelt nej.

Men lägg till några miljarder från tv-bolag och sponsorer, låt några internationella idrottspampar få makten att avgöra - och plösligt är inget längre så självklart.

Så hej, Tokyo - snart anländer en cynisk idrottsvärld för att ha lite kalas. Men var så säkra: Den motbjudande notan lämnar de åt er. 

Det är knappa två månader kvar till invigningen av OS i Tokyo. 

På ett sätt är allt som vanligt:

För varje vecka blir ytterligare någon svensk idrottare uttagen i OS-truppen. Spekulationerna om antal medaljer tar fart. Listor över de hetaste svenska medaljhoppen publiceras allt oftare. Någon i fyra år bortglömd roddare får plötsligt utrymme på sportsajterna. 

Och så vidare.

Med jämna mellanrum dyker också Internationella olympiska kommitténs president Thomas Bach upp i mediebruset och förklarar vilken fest som väntar.

Så sent som i onsdags försäkrade Bach för oroliga japaner på en videokonferens att OS kommer att genomföras som planerat.

– Tillsammans med våra japanska samarbetspartners och vänner, så kan jag bara återigen betona vårt engagemang att organisera ett säkert OS och Paralympics för alla, sa Bach in i sin videokamera.


Varför videokonferens, kanske någon undrar? Svaret är att smittrisken i Japan gjorde att Bach ställde in sin planerade resa till Tokyo.


På ett annat sätt är allt alarmerande otäckt.

En fjärde våg av covid-19 har drabbat Japan - hårdare än någon av de tidigare. 

Det korrekta valet är att ställa in ett arrangemang som har möjligheten att öka antalet sjuka och döda”, skriver läkarföreningen TMPA i Tokyo med 6000 medlemmar i ett öppet brev till Japans premiärminister Yoshihide Suga. 

Bara knappa två procent av Japans 126 miljoner invånare är fullt vaccinerade mot covid-19.

Med tanke på hur långt efter vi ligger med vaccineringen är det ett rent självmordsuppdrag att arrangera ett stort internationellt event nu”, säger Hiroshi Mikitani, en av Japans mest kända företagsledare till CNN.

Den japanska befolkningens missnöje med att arrangera OS i sommar fortsätter att växa. I en stor opinionsundersökning för en dryg vecka sedan ville 83 procent ställa in, eller flytta fram OS ett år.  

Samma dag fick Tokyos borgmästare ta emot en namninsamling med 350 000 underskrifter som krävde att OS ställs in.

Men det möjligen mest absurda i allt är att det inte är Tokyo, eller Japan, som ens äger frågan om OS eller inte. Efter att man skrev på ett så kallat ”host city-kontrakt” med IOK 2013 är det bara IOK som kan ta beslutet att ställa in.

Det är IOK som äger rätten att besluta. Och IOK har redan beslutat att OS ska äga rum”, som Japans premiärminister Yoshihide Suga konstaterat.     


Och där står vi nu. 


På något sätt känner man igen känslan från barndomen.

Klasskompisen Linus som fyller år. Linus som vill ABSOLUT inte ha något kalas. Men Linus föräldrar bjuder ändå in alla i klassen mot Linus vilja.

För ett påkostat kalas är ju så bra för att hålla upp bilden utåt av att allt är så himla toppen.

Och dina egna föräldrar är tydliga - klart att man måste åka.

Jag önskar att någon lyssnat på Linus. För det blev förstås inget vidare kalas. Vare sig för Linus eller någon annan.

Ett OS mitt i en pandemi är naturligtvis något betydligt allvarligare. Självklart ökar det enorma arrangemanget risken för smittspridning och därmed fler dödsfall. Och det enda logiska och humanitära beslutet hade förstås varit att skjuta fram allt ytterligare ett år. 

Men vare sig logik eller mänsklig medkänsla är något som direkt präglar besluten på högsta internationella idrottsnivå.

Däremot är varje beslut tungt präglat av pengar & politik.

Därför väntar fotbolls-VM i Qatar 2022.

Därför väntar vinter-OS i Peking 2022.

Och därför invigs om ett par veckor OS i Tokyo inför ögonen på några miljarder hänförda tv-tittare.


För vem bryr sig om hur många som dör? Det viktiga är ju att OS-drömmen hålls vid liv.